Tales of Arise: Beyond the Dawn

Tales of Arise, känt för sitt djupa narrativ och dynamiska stridssystem, välkomnar nu spelare till en ny dimension med ”Beyond the Dawn” – en expansiv addition till det älskade JRPG:t från 2021. Som en passionerad följare av originalet var min förväntan hög när jag kastade mig in i det senaste kapitlet av Arise-sagan.

En tid efter händelserna i Tales of Arise, där världarna har sammansmält och Dahnans och Renans nu anpassar sig till att leva tillsammans, tar Beyond the Dawn vid. Alphen och Shionne, våra huvudpersoner från det ursprungliga äventyret, ger sig ut för att utforska världen och stänga ner ”Mausoleums” som verkar rubba den nybildade världen och hindra de olika elementen från att balansera fullt ut.

Under sina äventyr stöter de på Nazamil, en ung flicka trakasserad av lokalbefolkningen eftersom hon är dotter till en Renan-lord och en Dahnan-mor. Våra hjältar rycker naturligtvis ut för att rädda dagen och tar Nazamil under sina vingar samtidigt som de återförenas med gamla vänner.

En av Beyond the Dawns styrkor är dess förmåga att expandera på den befintliga berättelsen och introducera nya, intressanta karaktärer som Nazamil. Denna dynamiska utveckling av världen ger en extra dimension till spelet, och det är underbart att se Alphen och Shionne fortsätta sina äventyr i denna nya fas av Arise-universumet.

En annan av de mest anmärkningsvärda styrkorna i Tales of Arise (och Tales-serien överlag) har alltid varit dess förmåga att berätta en rik och komplex historia. Beyond the Dawn lever upp till förväntningarna genom att leverera en medryckande fortsättning av huvudspelets berättelse. Karaktärerna, inklusive de vi kommit att älska i det ursprungliga äventyret, förblir lika charmiga och välutvecklade som någonsin. Den emotionella kopplingen till deras öden förstärks, vilket ger en engagerande spelupplevelse.

Trots detta finns en viss baksida när det gäller progression. Att börja ”från noll” i expansionen, utan möjlighet att överföra framsteg från huvudspelet, kan kännas som ett steg tillbaka. För de som investerat timmar i att stärka sina karaktärer och utforska världen kan detta vara en nedslående överraskning. Övergången mellan de två äventyren kunde ha hanterats smidigare för att bevara den känslan av kontinuitet och prestation.

Beyond the Dawn introducerar även några välkomna förändringar i spelmekaniken. De nya tillskotten ger striderna en ny dynamik och injicerar nytt liv i gameplay-upplevelsen. Samtidigt kan dessa förändringar vara underväldigande för dem som är bekanta med huvudspelets system, vilket skapar en brist på inlärningskurva jämfört med huvudspelet.

Trots den övergripande positiva upplevelsen av Beyond the Dawn finns det en viss känsla av besvikelse när det gäller spelmiljön. Många av de områdena som introduceras i expansionen är direkt tagna från huvudspelet. För de som har utforskat spelvärlden i detalj under det ursprungliga äventyret kan detta kännas som en käftsmäll. Upptäckandet och utforskandet av dessa ”nya” platser känns inte lika spännande som förväntat, och det skapar en känsla av déjà vu som ibland kan bryta illusionen av att bege sig ut på ett helt nytt äventyr.

En av de mest tillfredsställande aspekterna av ett expansionsspel är vanligtvis möjligheten att dyka in i nya och överraskande omgivningar. Tyvärr går Beyond the Dawn miste om detta tillfälle genom att återanvända befintliga platser. Denna återanvändning kan skapa en brist på friskhet och nyskapande, vilket är särskilt märkbart för dem som är bekanta med varje vrå av Tales of Arise’s värld. Det är en smått nedslående detalj som kan påverka spelarens totala engagemang och känsla av äventyr.

Sammanfattningsvis är Tales of Arise – Beyond the Dawn ändå en värdig expansion för dedikerade fans. Det lyckas vidga karaktärerna och berättelsen på ett meningsfullt sätt, samtidigt som det erbjuder nya utmaningar för spelarna att övervinna. Trots vissa hindrande faktorer, som den begränsade överföringen av framsteg från huvudspelet och de återanvända miljöerna, lyckas expansionen leverera en minnesvärd upplevelse som fördjupar Tales of Arise-universumet

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*