Recension: Assassin’s Creed Chronicles: India

Vi har fått vänta länge på del två i AC Chronicles-trilogin. Assassin’s Creed Chronicles: China släpptes under våren 2015 och resterande delar skulle följa ganska tätt därefter. Nu har 2015 hunnit bli 2016 och äntligen är den andra delen i den sidskrollande trilogin här. Assassin’s Creed Chronicles: India bygger vidare på konceptet från föregångaren och lyckas på de flesta punkter förbättra upplevelsen.

image (40)AC Chronicles: India utspelas som namnet antyder i Indien år 1814. Konflikten mellan Sikh-imperiet och Brittiska Ostindiska Kompaniet rasar för fullt och i mitten finner vi lönnmördaren Arbaaz Mir. Då de stridande fraktionerna givetvis är fulla av medlemmar av Templar-ordern blir Arbaaz indragen i det hela och han tvingas också strida för att rädda sin älskade.

Spelmekaniskt är det mesta sig likt från föregångaren och det rör sig alltså om sidskrollande smygande och mördande i det som kallas för 2.5D. Arbaaz rör sig hela tiden från ena sidan av skärmen till den andra men kan emellanåt även röra sig i djupled för att smyga eller komma åt andra delar av kartan. Vår käre lönnmördare har även flera olika redskap till sitt förfogande för att kunna eliminera sina fiender. Bland annat kan han kasta rökbomber, knivar och annat.

image (41)Där den huvudsakliga Assassin’s Creed-serien har gått från smygelementen till ganska stor del till förmån för spektakulär action och strider känns Chronicles-serien som en frisk fläkt då dessa titlar faktiskt uppmanar till försiktigt spelande och att undvika många konflikter om möjligt. Jag blir betygsatt efter varje sektion av en bana baserat på hur bra jag lyckats hålla mig gömd, hur ofta jag blivit upptäckt och liknande.

Att ljudlöst smyga förbi mina fiender är alltså att föredra i de flesta fall men när jag väl tvingas in i en konfrontation kan Arbaaz försvara sig. Stridssystemet påminner om det i de “stora” AC-spelen men ganska kraftigt förenklat. Om Arbaaz anstormas av flera fiender är det dock svårt att ta sig vidare med livet i behåll, så det är återigen bäst att försöka undvika konflikter helt och hållet.

I de senare nivåerna blir upplägget lite mer actionfokuserat och där börjar upplevelsen halta en aning. Det är helt enkelt inte lika roligt att slåss som att smyga sig genom spelets oväntat långa nivåer.

Spelet spricker nästan i sömmarna av starka, klara färger som perfekt fångar spelets miljöer.

Vad som däremot är den bästa delen i hela spelet är den grafiska designen. De andra delarna i AC-serien har genom åren tagit flera kliv mot en mer realistisk stil med gott om gråbruna färger som följd. Därför blir det nästan en chock för mina sinnen när Chronicles: India startar.

Spelet spricker nästan i sömmarna av starka, klara färger som perfekt fångar spelets miljöer. Jag smyger fram genom grönskande trädgårdsr där fontäner sprutar klarblått vatten och där rödmålade elefanter solar sig i värmen.

image (42)Färgexplosionen blir ännu större när jag rör mig genom stadens marknadsplatser där försäljare stoltserar med vackra tyger i regnbågens alla färger. Musiken passar även den helt perfekt med miljöerna och jag stannar ibland bara upp och njuter av det faktum att jag spelar ett spel som utspelas i en miljö som inte har skildrats i tusen andra spel tidigare.

Assassin’s Creed Chronicles: India är ett rejält kliv uppåt jämfört med förra delen. Det märks att utvecklarna Climax har jobbat hårt med att förbättra konceptet och resultatet är en mycket underhållande upplevelse som lider av lite oresponsiv kontroll emellanåt meb som överlag är en förbättring på alla sätt och vis.

Assassin’s Creed Chronicles: India är ett rejält kliv uppåt jämfört med förra delen.

Om du saknar tiden då Assassin’s Creed fokuserade mer på smygande än action lär du inte bli missnöjd med Assassin’s Creed Chronicles: India. Nu vässar vi knivarna inför den tredje delen som släpps snart och som ska utspelas i Ryssland.

Största +
Underbar design
Fokus på smygande
Långt och varierat

Största –
Kontrollen strular lite emellanåt
Striderna är inte lika underhållande som smygandet

(Vi på X1Sverige har ändrat vårt betygssystem och använder inte siffersatta betyg längre. Mer information kring detta hittar ni här.)

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*