Recension: Submerged

Många spel porträtterar postapokalypsen som en dammig, smutsig ökenvärld där vatten är en bristvara. The Book of Eli och Mad Max-filmerna är bland de första jag tänker på. I Submerged är det dock tvärtom och världen har istället svämmat över. Höghus som tidigare sträckte sig mot skyarna når nu nätt och jämt över vattenytan och de enda sätt att ta sig fram är genom att simma eller skaffa sig en båt.

Submerged 3Jag tar mig an rollen som Miku, en ung flicka som reser genom denna värld tillsammans med sin sårade och sjuka bror. Med hjälp av endast en båt, en kikare och en stark syskonkärlek måste Miku hitta förnödenheter på löpande band för att hindra sin bror från att somna in för gott.

Submerged är ett spel som fokuserar på utforskande istället för strider, vilket är otroligt välkommet. Miku kan åka runt i den stora stad där spelet äger rum och hitta hemligheter, uppgraderingar till sin lilla båt och mycket annat. Genom att söka upp gömda dokument avslöjas mer om Miku och hennes familj och vad som har lett dem fram till vart de befinner sig just nu. Jag spenderar en hel del tid klättrandes på olika byggnader men än mer tid spenderas i båten.

Submerged 2Det är en ren fröjd att resa runt i den vackra världen samtidigt som solen speglas över vattenytan och båten flankeras av delfiner och andra havsvarelser som dyker upp för att se vad som händer och fånga det varma solljuset. Samtidigt dyker det upp ledtrådar allteftersom spelet fortgår som pekar på att Miku och hennes bror kanske inte är fullt så ensamma som de tror.

Vid första anblick kan det kännas som att narrativet i Submerged kliver åt sidan för utforskandet men efter en stunds spelande märker jag att berättelsen faktiskt står konstant i centrum. Kring varje hörn finns nya ledtrådar kring vad som har hänt i världen och det är fascinerande och spännande att ta reda på mer. Samtidigt haltar upplevelsen vid några rent spelmekaniska element. Klättrandet känns inte alltid helt optimalt och även om det är fullt funktionellt blir det sällan spännande eller ens underhållande.

Submerged 1Detta vägs dock upp av utforskandet på havet. När Miku med hjälp av sin kikare upptäcker en ny punkt att undersöka fylls jag av en upptäckarlust som få andra spel kan erbjuda. I all sin enkelhet lyckas Submerged trollbinda mig och hålla min nyfikenhet på topp hela tiden. Dessvärre tar det hela slut aningen för fort och de tidigare nämnda klättringssekvenserna drar också ned helhetsintrycket en aning.

Med en fantastisk presentation som innehåller underbar estetik och otroligt stämningsfull musik är Submerged en liten indiepärla som är väl värd att uppleva. Det må finnas brister i delar av spelmekaniken men överlag är detta en mycket välkommen överraskning i Xbox One-biblioteket.

Största +
Musiken
Grafiken
Delfiner!

Största –
Lite för kort
Klättrandet är ganska tråkigt

7av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*