Recension: Ori and the Blind Forest

De första tio minuterna i Ori and the Blind Forest är det vackraste och mest gripande jag någonsin upplevt i ett spel. Med bara ett fåtal scener har utvecklarna Moon Studios släpat mig genom hela känslospektrumet och lämnat mig på andra sidan som ett snyftande nervvrak.

Ori 1Sett till inledningar i spel tillhör Ori alltså det absoluta toppskiktet. Spelet lyckas på ett magiskt sätt etablera sin värld och sin huvudkaraktär på ett sätt som gör att jag inte kan vänta på att få utforska varenda liten vrå. Jag väljer medvetet att inte avslöja några detaljer kring handlingen i spelet då dessa bör upplevas av dig som spelare direkt med handkontrollen i dina händer.

Som tur är dröjer det inte länge innan jag får göra just detta. Det visar sig nämligen snart att Ori and the Blind Forest är ett så kallat ”Metroidvania”-spel. Jag blir alltså nedsläppt i spelvärlden och kan utforska den som jag vill. Inledningsvis är min förmåga att utforska dock högst begränsad då många områden kräver särskilda förmågor för att jag ska få tillträde till dem.

Allteftersom spelet fortgår blir lilla Ori starkare och får tillgång till nya attacker och andra förmågor, som alltså gör nya områden tillgängliga. Spelet lyckas fånga känslan av upptäckarlust på ett fantastiskt sätt och bjuder samtidigt på nästintill perfekt spelkontroll. Att styra Ori är enkelt och utmanande på samma gång då det kräver såväl snabba reflexer som noggrant plattformshoppande.

Ori 3Det är tur att kontrollen är så pass bra som den är, då Ori and the Blind Forest är ruskigt svårt emellanåt. Tro mig, du kommer att dö så många gånger att det känns som du spelar en färggladare version av Dark Souls. En missad attack, ett felplanerat hopp eller bara bristande uppmärksamhet leder till döden då det mesta i spelvärlden är ute efter att skada dig.

För att göra det hela ännu mer intressant har Moon Studios implementerat ett ganska unikt sparsystem. Så länge det inte befinner sig fiender precis intill kan Ori nämligen spara precis vart som helst. Detta genom att använda ett av sina energiklot, som även används till en rad andra saker. Jag kan alltså välja mellan att snåla på energikloten och spara sällan men när jag oundvikligen dör kan jag kastas tillbaka en rejäl bit. Samtidigt om jag sparar för ofta kan jag komma till en plats där jag inte kan spara utan att leta upp nya energiklot.

Detta system skapar en intressant dynamik mellan risk och belöning som i kombination med svårighetsgraden ger en upplevelse som är ständigt utmanande men aldrig frustrerande. Det må röra sig om trial-and-error många gånger men av någon anledning är detta inte något som stör mig.

Ori 5Utöver Ori är spelets största huvudperson dock dess presentation. Ori and the Blind Forest är nämligen så sagolikt vackert att jag nästan inte vet vart jag ska ta vägen. Varje bildruta ser ut som en tavla och skulle med enkelhet platsa inramad på väggen i varje gamers hem.Gräs och löv vajar i vinden när Ori rusar förbi, lysande ögon kikar försiktigt fram bakom trädrötter i bakgrunden och solen tränger sig genom träden för att lysa upp min väg. Jag kan utan tvekan säga att Ori and the Blind Forest är det vackraste spel jag någonsin sett.

Trots att spelet är så otroligt imponerande rent grafiskt finns det faktiskt ett område som överträffar grafiken och det är ljudet. Musiken i spelet påminner om Hayao Miyazakis filmer och är så stämningsfull att jag kommit på mig själv flera gånger med att lägga ned handkontrollen och bara lyssna.

Inget spel kommer någonsin att vara helt perfekt och Ori and the Blind Forest är inget undantag. Vid några ytterst få tillfällen kan bilduppdateringen falla för ett ögonblick och vissa sekvenser som är tidsbaserade kan bli lite frustrerande då de måste göras om från början.

Ori 2Men detta är struntsaker när jag ser till helheten. Jag har länge varit sugen på att testa Ori and the Blind Forest och det gör mig så glad att spelet faktiskt lever upp till mina höga förväntningar i en tid då många storspel lätt kan lämna en sur eftersmak.

Oavsett om du är ett fan av Metroidvania-genren, utmanande spel eller om du bara vill uppleva en fantastisk spelvärld kommer du att hitta något du gillar i Ori and the Blind Forest. Det är en riktig pärla till spel som har snickrats ihop av ett team vars medlemmar är utspridda över hela världen. Det är också årets hittills bästa spel och en av de bästa anledningarna till att äga en Xbox One.

Största +
Makalöst vackert
Spelkontrollen är nära perfektion
Kreativt sparsystem

Största –
Ett fåtal överdrivet svåra sektioner

10av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*