Recension: Dynasty Warriors 8: Empires

Dynasty Warriors-serien har hängt med under många år nu. Vad som började som en vapenbaserad fighter i stil med Soul Calibur har genom följande inkarnationer utvecklats till det upplägg som numera kännetecknar serien. Det rör sig med andra ord om enorma slagfält med tusentals fiender som bara väntar på att möta mitt svärd.

Dynasty Warrios 8 3Det grundläggande upplägget känns igen från mängder av tidigare delar i serien. När jag befinner mig i strider gäller det att ta mig an horder av anstormande motståndare, ta över olika kontrollpunkter och till slut få tillräckligt med makt för att ta över kartan och besegra dess ledare.

I vanlig ordning blir dessa strider snabbt långtråkiga och upprepande. En eller ett par olika attacker kan användas i all oändlighet för att fälla de mest envisa fiender och att variera min stridsteknik känns rentav onödigt.

Dynasty Warrios 8 4Grafiken i Empires är dessutom hopplöst daterad och lyckas inte alls utnyttja kraften som finns i Xbox One. Detta beror förmodligen på att spelets grafiska grunder bygger på spel från förra generationens konsoler.

Vad som räddar Empires för att vara en ren kopia av tidigare delar är just titelns Empires-läge. Det är ett djupt, utmanande läge med rejäla strategiska möjligheter som inledningsvis är otroligt överväldigande. Trots förklarande textrutor dröjer det flera timmar innan jag får ordentligt grepp på exakt vad det är jag ska göra.

Dynasty Warriors 8 1Det slutgiltiga målet är att ena Kina under en fana och detta kan göras på en rad olika sätt. Jag kan börja som en soldat av lägre rank och jobba mig uppåt eller ta mig an rollen som en ledare för en armé på en gång och beroende på hur jag inleder min resa utvecklas berättelsen på olika sätt. Jag möter karaktärer på slagfältet som kan bli allierade för livet eller bistra fiender. Upplägget är otroligt öppet och mångsidigt och när jag väl börjar få kläm på resurshanteringen och andra strategiska element öppnar spelet upp sig.

Under tiden jag spelar bjuds jag med jämna mellanrum på små filmsekvenser med min karaktär och dessa hjälper till att skapa åtminstone lite personlighet hos min karaktär men det rör sig inte om något avancerat berättande direkt. Med det sagt har rollspelsaspekten hos serien förbättrats och utvecklats. Genom att expandera mina områden får jag tillgång till nya föremål, vapen och mycket annat. Jag kan även tillverka egna vapen om jag så önskar. Min karaktär utvecklas självklart också allteftersom spelet fortgår.

Dynasty Warriors 8 2Men trots dessa förbättringar blir Dynasty Warriors 8: Empires som sagt snabbt långtråkigt. Striderna underhåller för stunden men när räknemätaren på hur många fiender jag dräpt på en enda karta stiger över flera tusen börjar jag snegla på andra titlar i spelhyllan. Presentationen är också minst sagt underväldigande och trots att spelet inte ser särskilt bra ut kan bilduppdateringen falla rejält under de mer spektakulära attackerna.

Dynasty Warrios 8: Empires har flera riktigt bra idéer och det lyckas dessutom realisera många av dem. Tyvärr finns för många av seriens problem kvar utan att ha åtgärdats och presentationen är dessutom undermålig på flera punkter.

Om du redan är Dynasty Warriors-frälst och verkligen hungrar efter mer kommer Empires förmodligen att uppfylla dina önskningar. Om du däremot hade hoppats på något annorlunda och finputsat får du leta vidare.

Största +
Stort strategiskt djup
Enormt mycket innehåll

Största –
Presentationen är en besvikelse
Långtråkiga strider

5av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*