Recension: Pro Evolution Soccer 2015

Under de senaste åren har Konamis fotbollsspel Pro Evolution Soccer (PES) stått i skuggan av EA Sports och deras FIFA. I och med PES 2015 försöker studion ta serien tillbaka ut på de stora arenorna för tidernas uppgörelse. Blir det en klar seger åt något håll eller får det hela avgöras i övertid?

PES 2015 drivs av FOX Engine, samma spelmotor som driver de nya Metal Gear Solid-spelen. Därför är det något av en besvikelse att spelet faktiskt inte är snyggare än det är. Det är kanske inte direkt fult men det finns inte heller mycket som skriker ”New Gen” heller. Resten av presentationen är en blandad kompott med ganska trista menyer men med arenor som fångar stämningen av en intensiv fotbollsmatch.

PES 2015 1 PES saknar fortfarande flera av de licenser som FIFA har, vilket ofta har legat serien i fatet. Men med PES 2015 känns avsaknaden av riktiga lag mindre än någonsin då spelkänslan är på topp. Animationerna och bollfysiken är rent mästerligt producerad och känslan i kontrollen får mig att tänka tillbaka till PlayStation 2-eran då PES var en serie som inte sällan var bättre än FIFA. Jag ska inte ljuga och påstå att jag är ett rabiat fan av fotbollsspel men jag spelar dem ändå med jämna mellanrum. Nu har det gått ett par år sedan sist och om PES 2015 är någon indikation så har jag valt precis rätt år att hoppa tillbaka in i leken.

Spelets verkliga trumfkort är dock den artificiella intelligensen hos de datorkontrollerade spelarna. Det är sällan de gör bort sig och under vissa stunder känner jag till och med igen agerandet från några av de verkliga spelare som digitaliserats i spelet. Även deras digitala ansikten är riktigt välgjorda och det är lätt att se vem som är vem under matcherna. Samtidigt har Konami även lyckats fånga något så pass unikt som spelarnas individuella löpstilar, vilket bara ökar på realismen ytterligare.

PES 2015 2PES 2015 är dock inte en renodlad simulator utan minsta utrymme för misstag. Istället vilar spelet tryggt på gränsen mellan simulator och arkadspel vilket gör att spelglädje och underhållning alltid sätts främst. Att finta förbi två motspelare för att sedan lägga en hård genomskärande passning till min AI-medspelare som under tiden har placerat sig i perfekt läge framför mål är en svårslagen känsla. Sällan har varje mål framåt känts så efterlängtat och samtidigt svider varje mål i baken lite extra.

Kontrollen i PES 2015 är otroligt responsiv, något som är välkommet då förra årets upplaga fick kritik för problem med just detta. Tiden från min knapptryckning till spelarnas agerande är minimalt och ger mig total kontroll över vad som händer på planen.

Att spela online fungerar också i princip felfritt och jag kan inte minnas att jag stött på några större problem än något enstaka, väldigt sällsynt, tillfälle då spelet laggat för bråkdelen av en sekund.

PES 2015 3Spelets Master League-läge lämnar dock en del att önska. När jag tar mig an rollen som Manager finner jag mig snabbt uttråkad. Dels för att presentationen är kort och gott trist men också för att läget inte är lika utvecklat och finslipat som FIFA:s motsvarighet.

Att spela PES 2015 är som en vacker dans. Spelet svänger av och an åt båda håll och de taktiska val jag gör kan eka genom en hel match. Med PES 2015 visar Konami att de fortfarande är med i matchen och även om spelet inte får samma uppmärksamhet som FIFA är det väl värt din uppmärksamhet. Det är inte bara ett riktigt bra spel, det är ett av årets absolut bästa sportspel överhuuvdtaget. Fotboll är en dans med svåra steg men PES 2015 gör den mer underhållande än på väldigt länge.

Största +
AI:n är fantastisk
Bollfysiken och spelaranimationerna
PES är tillbaka i storform

Största –
Master League
Många licenser saknas fortfarande
Presentationen hade behövt lite mer tid

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*