Recension: LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Innan denna recension inleds är det på sin plats med lite DC Comics-historia. Många av er känner säkerligen till Green Lantern, som är beväpnad med en grön Power Ring som när sig på viljestyrka. Men visste du att det faktiskt finns en hel hög andra Lantern-kårer som har egna Power Rings i olika färger?

Star Saphire Corps har lila ringar som drivs av kärlek, Sinestro Corps använder ringar med fruktans gula kraft och Red Lanterns har vredens röda ringar till sitt förfogande. Detta är bara ett par exempel på de ringar och kårer som finns.

LEGO Batman 3 3Varför nämner jag då detta? Jo, för att dessa ringar spelar en stor roll i LEGO Batman 3: Beyond Gotham. I spelets inledning får vi se hur überskurken Brainiac lägger beslag på dessa ringar till sin ständigt växande samling av föremål, varelser och till och med städer. Brainiac är en hamstrare av galaktiska proportioner och han har bestämt sig för att expandera sitt samlande till att inkludera hela världar. Därför är det upp till Batman och resten av Justice League att stoppa Brainiac innan jorden blir en del av hans privata kollektion.

Efter den inledande filmsekvensen får vi dock en betydligt mer jordnära inledning. Batman och Robin är på jakt efter Killer Croc genom Gothams kloaksystem. Det visar sig snart att Croc bara är en bricka i ett betydligt större spel och snart har Joker, Lex Luthor och flera andra skurkar tagit sig ombord The Watchtower, Justice Leagues högkvarter i rymden. När Brainiac väl dyker upp måste hjältarna slå sig ihop med sina värsta fiender för att möta detta nya hot.

Rent spelmässigt är LEGO Batman 3 inte något revolutionerande jämfört med andra LEGO-titlar. Det handlar fortfarande om att slå sönder allt i din väg för att samla LEGO-pluppar samt att lösa diverse pussel och spöa en och annan boss längs vägen. Ett par nya element har lagts till i form av olika minispel och andra funktioner. På en nivå får jag till exempel styra Batmans rymdskepp i något som närmast kan beskrivas som en light-version av PS4-spelet Resogun.

LEGO Batman 3 2Master Builder-systemet som introducerades i The LEGO Movie Video Game har anpassats på ett smart sätt då det nu är spelets supersnabba karaktärer som använder det för att bygga ihop diverse föremål. Systemet med olika dräkter för karaktärerna som dök upp i LEGO Batman 2 återvänder också men är betydligt smidigare än sist. Istället för att behöva leta upp olika stationer för att byta dräkt finns alla upplåsta dräkter nu tillgängliga i ett smidigt hjul. Om jag når en plats som kräver en särskild dräkt byter spelet dessutom dräkt automatiskt, vilket är otroligt välkommet.

Om du tyckte att karaktärslistan i LEGO Marvel Super Heroes var imponerande lär du tappa hakan när du startar upp LEGO Batman 3. Det finns över 150 karaktärer som kan låsas upp och det rör sig om allt från DC Comics största ikoner som Batman och Superman till obskyra tillskott som Bat-Cow, Condiment King och Polka Dot Man. TT Games har verkligen gjort en djupdykning i DC Comics historia och hittat några rejäla guldklimpar och flera sedan länge bortglömda karaktärer.

Troy Baker är härligt tjurskallig i rollen som Batman, Clancy Brown är lika bra som alltid som Lex Luthor och Stephen Amell från TV-serien Arrow repriserar sin roll som Green Arrow med härliga resultat. Lägg även till inhopp från Adam West, Kevin Smith och Conan O’Brien och du har en rollista som är lika mångsidig som oväntad. Till och med Gilbert Gottfried dyker upp som Mr. Mxyzptlk.

LEGO Batman 3 1Även om det är väldigt underhållande att se så många kändisar dyka upp som sig själva i spelet kan jag inte låta bli att känna att de är en smula malplacerade. Inledningsvis är det hysteriskt roligt att se dem men efter ett tag mattas den känslan av en smula. Och borde inte spelet egentligen heta LEGO Justice League eller LEGO DC Super Heroes? Batman må inleda spelet men efter ett par uppdrag finns det så många andra karaktärer att kontrollera att han får stå vid sidlinjen ett flertal gånger.

LEGO-spelen har aldrig varit de som pressar spelkonsoler till bristningsgränsen men LEGO Batman 3 är ändå ett riktigt vackert spel att titta på. Ljus reflekteras från de blanka plastbitarna och flera ljuseffekter är ruskigt fina emellanåt. När spelet reser ut i världsrymden på allvar till de olika Lantern-världarna bjuds vi också på fantastisk miljödesign som visar vad utvecklarna är kapabla till när de får fria händer.

Som förväntat är LEGO Batman 3 som byggt för samarbete. En andra spelare kan när som helst hoppa in och ta kontroll över en annan karaktär, vilket sparar mig att behöva byta mellan karaktärer fram och tillbaka. Dock gäller detta endast för lokalt spel via delad skärm och det är synd att spel över internet inte finns med.

LEGO Batman 3 4Men det är ändå de små detaljerna som gör att LEGO Batman 3 blir en sådan fröjd att spela. Små saker som att Adam West gömmer sig på varje nivå och vill bli räddad. Eller Danny Elfmans klassiska Batman-ledmotiv som spelas med jämna mellanrum. Eller det faktum att när Superman lyfter från marken spelas John Williams odödliga musik i bakgrunden. Jag har kommit på mig själv flera gånger med att flyga omkring bara för att få höra musiken en extra gång. Självklart vill DC:s främsta dam inte vara sämre, så när Wonder Woman börjar flyga hörs den ikoniska musiken från 70-talsserien, vilket är otroligt underhållande.

LEGO-spelens klassiska humor är också välbevarad även denna gång. Superman är även denna gång något av en präktig pojkscout, Batman är grinig och Robin är en hopplös klant som avgudar Superman. Flera av de andra karaktärerna, som The Flash och Cyborg har också flera riktigt roliga scener. Och vem kan låta bli att le när Joker börjar dansa och sjunga ”I got the whole world in my PANTS!”? Det må vara barnsligt men det är likväl otroligt underhållande.

Hur pass mycket du uppskattar LEGO Batman 3: Beyond Gotham är direkt kopplat till vad du tycker på DC Comics och dess karaktärer. Visst, även om du aldrig hört talas om Solomon Grundy eller Martian Manhunter kan du fortfarande njuta av den solida spelmekaniken och den charmiga humorn. Men om du, som jag, är ett fan av dessa karaktärer och deras berättelser blir spelet något helt annat. Det må inte vara utmanande och det må vara upprepande emellanåt, men konceptet håller fortfarande och LEGO Batman 3: Beyond Gotham är ofta själva definitionen av spelglädje.

Största +
Humorn är charmig
Kärleken till källmaterialet
Varierat och fullt med innehåll

Största –
Få egentliga nyheter
Inget onlinebaserat samarbete
Inte särskilt utmanande

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*