Pac-Man World Re-PAC

En av spelvärldens sanna ikoner måste tveklöst vara Pac-Man. Den gula filuren har figurerat i den popkulturella stratosfären sedan tidigt 1980-tal och har väl aldrig riktigt fallit i glömska. År 1999 är inget undantag utan vår hjälte dök då upp i sitt första 3D-plattformsspel Pac-Man World.

Jag är osäker på om det har funnits något överdrivet skrik efter en remaster av denna titel men nu har vi fått just detta och jag måste säga att jag är positivt överraskad av denna återgång till en enklare tid av plattformsspel.

När Pac-Man och hans familj ska fira födelsedagskalas dyker de onda spökena upp och kidnappar i stort sett alla utom Pac-Man själv. Vår pillerälskande hjälte ger sig därför ut på äventyr för att rädda sina nära och kära och ge skurkarna på truten. Det som följer är ett plattformsäventyr av den gamla skolan med gott om föremål att samla på sig, hemligheter att hitta och fiender att bonka i skallen.

Miljöerna i Pac-Man World Re-PAC är inte helt öppna som exempelvis Super Mario Odyssey eller liknande titlar utan de är skapligt linjära från punkt A till B. En viss grad av utforskande finns att tillgå då vissa hemligheter kräver att jag samlar föremål från en viss del av banan och sedan återvänder till tidigare delar för att kunna nyttja dem och tvärtom. Det hela blir en ganska trevlig gameplay-loop som har roat såväl mig som mina barn hemma i soffan.

Nivåerna är ganska snabbt avklarade om man endast vill nå mål så fort som möjligt men om du, som jag, gärna hittar alla hemligheter blir det genast en betydligt mer utdragen affär och vissa nivåer hade i ärlighetens namn tjänat på att vara något kortare. Spelets många bossar är alla relativt enkla i upplägget men kontrollen kan ibland visa sig ställa till en del problem med dem då de ofta kräver aningen snabbare reflexer än i de vanliga nivåerna.

Presentationsmässigt har det såklart hänt en hel del jämfört med originalet till ursprungliga PlayStation. Världen är färgstark men aningen odetaljerad och anonym, ljudet fångar Pac-Man-känslan bra men musiken är ganska trist och upprepande.

Spelet är helt klart en produkt av sin tid, på gott och ont och även om jag stör mig på den stundtals föråldrade spelmekaniken har jag ändå för det mesta väldigt roligt med Pac-Man World Re-PAC. Så om du är ute efter en retrodoftande plattformstitel att spendera några timmar med under hösten så kan du faktiskt välja betydligt sämre än Pac-Mans nygamla äventyr.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*