JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R

Det finns många anime-serier som av oss trångsynta västerlänningar skulle kunna kallas ”märkliga” eller rentav ”bisarra” men frågan är om någon kan leva upp till dessa epitet bättre än JoJo’s Bizarre Adventure? Serien (baserad på mangan med samma namn) debuterade för drygt 10 år sedan och följer familjen Joestar över flera generationer från 1800-talet till modern tid. Och just det, serien är spritt språngande galen.

Jojo är det perfekta exemplet på en serie som är så kompromisslös i sin presentation och i det visuella att det är svårt att säga något negativt om den, oavsett om dess innehåll tilltalar en eller inte. Det jag kan råda dig som läser denna text är att ge JoJo en chans, flera av säsongerna finns exempelvis på Netflix.

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R är en uppdaterad version av All-Star Battle från 2013 och den följer de åtta olika Joestar-hjältarna genom seriens berättelse. Om du inte är bekant med serien på förhand är risken stor att du kommer känna dig åtminstone en smula förvirrad av de korta storysekvenser som målas upp i titeln. När slagsmålen väl drar igång är det dock lätt att koppla bort handlingen till förmån för det kaos som målas upp.

All-Star Battle R påminner förmodligen mest om Tekken när det kommer till spelupplägget. Det är ingen arenafighter som många andra spel baserade på anime men det är inte heller en ren 2D-fighter utan djupet i nivåerna från Tekken finns med och öppnar upp för snygga undanmanövrar men även för olika miljöbaserade händelser, som exempelvis rasande ljuskronor.

Spelet har även den goda smaken att erbjuda ett enklare upplägg för de som så önskar, vilket gör det möjligt för även totala nybörjare att bränna av spektakulära specialattacker på löpande band utan att behöva lära sig evighetslånga knappkombinationer. Denna funktion kan naturligtvis även stängas av för de som hellre vill ha full kontroll över vad de pysslar med i matcherna.

Själva fightingen må vara färgsprakande och själva definitionen av ”over the top” men den känns inte särskilt djupgående eller nyanserad alla gånger. Efter ett par timmar blir spelet lite långtråkigt, trots alla karaktärer och miljöer. Huvudläget All Star Battle Mode gör sitt bästa för att skapa mångfald genom att dels låta mig återuppleva strider från serien men även genom att kombinera karaktärer som aldrig mött varandra. Lägg till en lång rad olika tänkbara inställningar och du har ett spelläge som faktiskt räcker en bra bit på vägen för att motverka att man blir uttråkad.

Spelet svämmar dessutom över av fan service och de som har koll på Joestar-familjen kommer säkerligen mysa ordentligt över alla påskägg som finns att hitta. Utöver detta är All Star Battle R så otroligt troget sin förlaga att jag nästan vill ge en stående ovation.

Om du aldrig upplevt JoJo finns det säkerligen bättre animebaserade fighters där ute för dig. Men om du är ett fan lär du sannerligen inte bli besviken om du plockar upp denna titel.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*