Judgment

Segas Yakuza-serie tillhör mina absoluta favoriter genom tiderna och ingen är nog lika lycklig som jag är över att hela serien nu äntligen finns tillgänglig för Xbox-spelare. Som grädde på moset har utvecklarna nu haft den goda smaken att släppa spinoff-titeln Judgment till Xbox och dessutom som en Xbox Series-exklusiv titel. Spelet är alltså tillgängligt på andra plattformar men inte på Xbox One-konsoler. Kan Judgment hålla måttet jämfört med de briljanta Yakuza-spelen? Läs vidare så får du svaret!

I Judgment får Yakuza-seriens fanbärare Kazuma Kiryu kliva åt sidan. Istället följer vi privatdetektiven och före detta advokaten Takayuki Yagami och hans utredningar i Tokyos undre värld. I spelets inledning får vi veta att Yagami lyckats få en misstänkt mördare frikänd, något som är väldigt ovanligt i det japanska rättssystemet. Glädjen blir dock kortvarig då den misstänkte mördaren snabbt nyttjar sin frihet till att mörda sin flickvän och bränna ned hennes lägenhet.

Som ett barn av Kamurocho är Yagami en mästare på kurragömma.

Yagami tar händelsen väldigt personligt och väljer att lämna advokatyrket för att istället hanka sig fram som privatdetektiv tillsammans med en före detta yakuza. Tillsammans blir de snabbt indragna i ett mordmysterium där någon ger sig på yakuza-medlemmar och skär ut deras ögon. Det som följer är en resa genom Yakuza-seriens ikoniska Kamurocho-distrikt sett ur ett nytt perspektiv. Mycket av spelupplägget är sig likt med seriens tidigare delar men det finns ett nytillskott i form av fokus på detektivarbete.

Detta kan manifestera sig i form av skuggningar av misstänkta, att lokalisera personer baserat på beskrivningar och mycket annat. Dessvärre känns dessa moment stundtals ganska påklistrade och de klickar inte riktigt fullt ut med resten av spelet, vilket är synd. Oroa dig dock inte, detta är en av väldigt få invändningar jag har gällande Judgment, som annars är ett fullkomligt fantastiskt spel på alla fronter.

Spelare som har varit rädda för att hoppa in Yakuza-serien och dess djupgående narrativ som berättats över sex huvudsakliga delar med Kiryu i huvudrollen har här ett perfekt tillfälle att dyka in utan någon som helst förkunskap. Judgment må utspelas i samma område som Yakuza och Tojo-klanen och andra element är ständigt närvarande även här men i övrigt rör sig Judgment skickligt genom spelvärlden utan att förlita sig på tidigare spel eller (för fans av serien) välbekanta ansikten. Detta gör att Judgment alltså lämpar sig väldigt bra för nykomlingar som vill se vad det är alla pratar om när de talar om Yakuza-serien.

Ska man spendera dagarna med att spöa upp busar på gatorna är den bästa outfiten en midjekort läderjacka och tajta, stentvättade jeans.

Berättelsen rullar på i bra tempo och seriens traditionsenligt långa och djupgående filmsekvenser är närvarande även här, precis som de ikoniska sidouppdragen som kan gå från att vara gripande till underhållande till rent bisarra. Stridsmekaniken lånar en hel del från Yakuza 0 i och med att Yagami kan växla mellan olika stridstekniker baserat på om han möter en enskild motståndare eller tar sig an en grupp fiender.

På Xbox Series X flyter allting på utomordentligt bra i knivskarp upplösning och 60 bildrutor per sekund, något som visar sig vara ett rejält kliv upp från PS4-versionen som jag tidigare spelat. Detta är förmodligen det bästa sättet att uppleva detta mästerliga äventyr. Och uppleva det är definitivt något alla ägare av de nya Xbox-konsolerna bör göra, det är nämligen ett av årets hittills bästa spelsläpp!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*