Recension: Farming Simulator 17

Säga vad man vill om Farming Simulator-utvecklarna men de är inte fega av sig. Mitt under årets största spelsäsong där AAA-titlarna slåss om publikens uppmärksamhet väljer utvecklarna att dundra ut Farming Simulator 17. Detta kan låta som ett idiotiskt drag men faktum är att denna serie länge har visat sig vara en franchise i mångmiljonklassen där främst europeiska spelare anammat titeln.

farmingsim_01Det har gått lite längre tid mellan titlarna denna gång och Farming Simulator 17 levererar flera nyheter samtidigt som det bjuder på samma spelmekanik som fans känner igen och älskar. Det handlar fortfarande om att bygga upp och sköta ett eget lantbruk, komplett med traktorer, djur, skörder och allt däremellan.

Jag inleder spelet med att gå igenom en rad olika träningslektioner där jag lär mig hantera de olika verktygen i spelet. Dessa lektioner instruerar mig i hur jag plöjer, sår och skördar min åker och jag får även lära mig att fälla timmer och liknande. Dessa lektioner är relativt simpla i upplägget men de hjälper mig att få grepp om det ärligt talat ganska röriga kontrollschemat.

Efter dessa lektioner kan jag påbörja min resa för att bygga upp ett eget lantbruk från grunden och det är en avslappnande upplevelse jämfört med andra titlar som släppts nyligen. I min recension av Farming Simulator 15 beskrev jag hur jag fann mig själv nynnandes på ”Fattig boddräng” med jämna mellanrum och detta är sant även i denna utgåva.

farmingsim_02Mycket är sig likt i Farming Simulator 17 samtidigt som det finns gott om nyheter. Inga av dem känns dock revolutionerande utan de är mer som naturliga utvecklingar av det som redan funnits. Något som däremot är både överraskande och välkommet är stödet för moddar.

Konsoler har bara nyligen fått stöd för moddar, något som PC-spelare har kunnat använda sig av i årtionden redan. De största exemplen på konsolspel med stöd för moddar är givetvis Fallout 4 och nyversionen av Skyrim så det känns lite överraskande att just Farming Simulator har hoppat på tåget.

De moddar som jag har funnit hittills förändrar inte spelet radikalt utan introducerar mest nya fordon, föremål och liknande. Det är dock riktigt trevligt att moddar har inkluderats och jag hoppas verkligen att fler moddar dyker upp längre fram.

farmingsim_03Audiovisuellt är Farming Simulator 17 inget som pressar gränserna för vad Xbox One kan prestera och det ska det heller inte göra. Presentationen är avskalad och ganska enkel och det mesta jag hör är ljudet av min brummande traktor och fågelkvitter.

Som sagt är Farming Simulator 17 ett spel som gjort för att varva ned. Det är ett Harvest Moon med fokus på realism som samtidigt inte tar bort charmen med att vara lantbrukare.

Om Call of Duty, Titanfall, Watch Dogs eller Battlefield inte är något för dig eller om du bara vill prova på något annorlunda borde du absolut kolla in Farming Simulator 17.

Största +
En rejäl frihetsupplevelse
Moddar
Lugnt och harmoniskt

Största –
Hade gärna sett fler större nyheter
Inte särskilt imponerande rent grafiskt

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*