Recension: One Piece: Burning Blood

Av alla galna manga- och animeserier som finns där ute är One Piece knappast en av de galnaste. Detta betyder dock inte att serien är nedtonad på något sätt, tvärtom har den snarare hjälpt till att ge uttrycket ”Over the top” ett nytt ansikte. I seriens olika inkarnationer trängs män med kroppsdelar av gummi med enorma pirater med ännu större svärd, clowner och allt däremellan. Om du ska göra spel av One Piece är det med andra ord bäst att du är en kreativ människa och om du ska spela ett One Piece-spel är det bäst att ha ett öppet sinne.

image (47)Detta gäller i allra högsta grad även för One Piece: Burning Blood. Detta är det första renodlade fightingspelet i seriens universum på väldigt länge och utvecklarna har verkligen släppt loss ordentligt. Burning Blood följer en specifik ark i animens berättelse och om du inte har läst eller sett One Piece tidigare är risken stor att du fattar ungefär noll av det som händer i de inledande kapitlen.

En rad karaktärer dyker upp omedelbart, den ena mer bisarr än den andra och de introduceras med sina namn men inte mycket mer. Det finns även sekvenser där karaktärer stryker med på ett sätt som förmodligen är dramatiskt och rentav hjärtskärande för fans av One Piece men om du kommer in som nykomling lär du inte förstå vad som hänt, än mindre förstå varför vissa karaktärers död är så dramatiskt skildrade.

Efter några kapitel börjar saker och ting dock falla på plats så smått och berättelsen känns inte fullt lika obegriplig. Det rör sig fortfarande om en berättelse som är lyft direkt ur serien så det som skett före händelserna i spelet förblir för det mesta orört.

image (46)Även om handlingen spelar ovanligt stor roll för ett fightingspel är det i slutändan spelmekaniken som är viktigast. One Piece är känt för sina skruvade karaktärer som erbjuder olika nivåer av galna attacker, något som gör att det känns som gjort för ett fightingspel.

Huvudsaklige protagonisten Monkey D. Luffy har lemmar av gummi och kan således falla från otroliga höjder utan att skada sig och även använda sin kropp som ett vapen på en rad olika sätt. Han kan blåsa upp sin näve till enorm storlek för att göra större skada, sparka fiender från långt håll och mycket annat. Tro mig dessutom när jag säger att Luffys specialattacker tillhör de mer nedtonade i spelet och ni inser förhoppningsvis vilken galenskap som väntar.

Burning Blood är minst sagt spektakulärt och det erbjuder ett stridssystem som är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Det finns gott om olika karaktärer från serien att välja mellan och alla skiljer sig rejält från varandra. Kampanjläget är dessutom långt och erbjuder en rad sidouppdrag som verkligen sätter ens skicklighet på prov.

image (48)Grafiskt sett lyckas Burning Blood fånga känslan från animeserien perfekt och de ursprungliga röstskådespelarna dyker upp även här för att blåsa liv i karaktärerna. Seriens överdrivna ton passar väl i spelform och det må vara en klyscha att säga men One Piece: Burning Blood känns verkligen som att spela en animeserie.

Fans av mangan eller animeserien lär hitta en hel del att avnjuta i Burning Blood och även fightingälskare kommer att få rejält utbyte av titeln. Spelet riskerar att stöta bort spelare som inte är bekanta med källmaterialet men väljer samtidigt att låta publiken bortse från detta och bara njuta av ett välgjort fightingspel.

Största +
Läcker presentation
Djup spelmekanik
Väldigt troget källmaterialet

Största –
Dyker direkt in i handlingen
Kanske för skruvat för nykomlingar

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*