Chefredaktörens tankar inför Battlefield 1

Knappt en vecka efter att den nya delen i Call of Duty-serien presenterades för världen var det igår kväll dags för dess störste konkurrent, svenskutvecklade Battlefield, att äntra scenen och berätta om vad som komma skall.

De båda serierna har de senaste åren fokuserat på modern krigsföring i modern tid eller i en nära framtid och Call of Duty tar med nästa spel steget ut i rymden ordentligt. Därför känns det både uppfriskande och faktiskt ganska fräscht att Battlefield har valt att gå en helt annan väg.

Battlefield_1När Lars Gustavsson och Patrick Söderlund klev upp på scenen igår för att presentera Battlefield 1 visade det sig, precis som många rykten viskat om, att spelet istället reser tillbaka i tiden och kommer att skildra det första världskriget.

Spelet heter alltså kort och gott ”Battlefield 1” och det kan tyckas vara en märklig titel men så länge spelet är bra kan det lika gärna få heta ”Pang Pang på Västfronten” om jag får säga mitt. Det hela verkar följa modellen från de senaste spelen i serien men skådeplatsen är alltså flyttad tillbaka drygt 100 år i tiden.

Det enda vi har fått se än så länge är en första trailer som faktiskt är riktigt bra. Till tonerna av ”Seven Nation Army” får vi se flera olika scenarion, från de ikoniska skyttegravarna till ridande kavalleri i öken och även zeppelinare.

Min första tanke är att DICE har valt att frångå den realism som präglade de första delarna i serien. Åtminstone kampanjerna i Battlefield 3 och 4 påminde mer om lättsamma actionrullar än hyfsat realistisk krigsföring. Battlefield 1 känns som Första Världskriget med mörka matinévibbar.

För att förtydliga är det absolut inget fel med detta upplägg på något sätt. Jag ser otroligt mycket fram emot att få ta till skyarna och duellera med Röde Baronen, att huka mig genom trånga skyttegravar och att få spränga sönder hela kartor med hjälp av tungt artilleri.

Vi vet att flygplan, pansarfordon och hästar kommer att finnas tillgängliga i spelet men i övrigt är det ganska snålt med information. Räkna kallt med att vi kommer att få se mer av Battlefield 1 på årets E3-mässa som drar igång om bara en dryg månad.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*