Recension: MXGP 2

Motocross är en sport som figurerat länge i spelvärlden. Mitt tidigaste minne är från ena halvan av klassiska Moto Racer-serien där jag fick bränna runt med skitiga hojar på lertäckta banor. Det var dock längesedan jag personligen verkligen fastnade för ett spel i genren. Flitiga italienska studion Milestone försöker nu ändra detta med MXGP2.

MXGP2 3Spelet drar hårt på sin licens från den riktiga MXGP-säsongen med autentiska banor, motorcyklar och stall. Jag kan välja att antingen kontrollera en verklig förare genom säsongen eller skapa mitt eget stall och ta mig till toppen från grunden. Som den smålänning man är valde jag givetvis att använda mig av Huskvarnas bågar för min framfart genom grusvällingen.

Med nybildade Team W gav jag mig sedan ut för att göra karriär inom Motocross-branschen. Resultatet blev flera toppar och flera dalar, ärligt talat.

Det första som slår mig är att MXGP2 faktiskt inte ser något vidare ut. Grafiken är fullt funktionell och flyter på utan några större skavanker men presentationen känns hopplöst platt och tråkig. Trista menyer, långa laddningstider och allmänt blek och lite smetig grafik gör inget vidare intryck på mig inledningsvis. Jag saknar känslan av att verkligen befinna mig ute på leriga banor där kurvtagning och välplanerade hopp är av största vikt.

MXGP2 2Som tur är fungerar själva körkänslan bättre. De olika motorcyklar jag använder hanteras på vitt skilda sätt och även om det aldrig känns lika varierat som exempelvis bilarna i Forza Horizon 2 eller Project CARS är det ändå fullt tillräckligt för att hålla mig engagerad och villig att lära mig kontrollera en ny cykel emellanåt.

Efter ett par timmars spelande börjar känslan av upprepande komma smygande. Jag förstår att det är svårt att skapa variation i ett spel som går ut på att köra motorcyklar runt leriga banor med diverse gupp och kurvor men det känns snabbt som att alla banor smälter samman till en brun sörja.

Mitt största problem med MXGP2 är att det saknar identitet. Det är, sett till de flesta aspekter, välgjort och åtminstone måttligt underhållande men samtidigt får jag en känsla av att Milestone verkar ha nöjt sig med att göra ett spel som bara är ”okej”.

MXGP2 1Det finns gott om saker att göra och de olika spellägena fyller sina funktioner. Där tar det dock stopp och jag saknar den passion som jag kan känna i många andra spel. Jag har testat en lång rad spel i olika genrer och även i de titlar som varit riktigt usla har jag ofta känt att utvecklarna har brunnit för projektet. MXGP2 är långt ifrån de sämsta spel jag testat i mina dagar, det är faktiskt klart godkänt. Vad som däremot inte är godkänt är att det saknar själ.

Största +
Gott om licenser och banor
Huskvarna!
Oavsett vad du vill göra finns det ett spelläge som lär passa

Största –
Själlöst
Smetig grafik
Blir långtråkigt efter ett par timmar

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*