Recension: Trackmania Turbo

Det sägs att gräset alltid är grönare på andra sidan och det är något som på många sätt stämmer även i spelvärlden. Det finns alltid spel som är exklusiva för PC som konsolägare vill ta del av och tvärtom. En spelserie som jag personligen alltid trånat efter som hållit sig på PC-sidan är Trackmania.

Denna längtan är nu över då den senaste delen, Trackmania Turbo, har dundrat in på Xbox One i full fart och resultatet är riktigt lyckat. Seriens kärna är intakt på alla sätt och vis och det bjuds på tonvis med material, galna nivåer och gott om frustration på bästa möjliga sätt.

Trackmania Turbo 2Om du har missat Trackmania-serien tidigare följer här en snabb beskrivning. Det handlar om att styra bilar i höga hastigheter genom halsbrytande banor som blir mer och mer extrema ju längre du spelar. Det handlar också om att spela samma bana om och om igen i jakt på de bästa tiderna. Minsta misstag kan kosta dig den åtråvärda guldmedaljen och då är det bara att börja om från början.

Trackmania Turbo är ett måste för dig som gillar hysteriskt snabba arkadracers och som inte är rädd för en utmaning.

På detta sätt påminner Trackmania en hel del om Trials-serien, som även den ligger under Ubisofts paraply. Strävan efter att hela tiden prestera bättre och bli snabbare är otroligt vanebildande och känslan av “bara ett försök till” presenterar sig inom kort och vägrar sedan släppa taget.

Nivåerna som utvecklarna har snickrat ihop till denna upplaga är oftast riktigt kreativa och några av dem tillhör seriens absolut bästa och mest spektakulära. Var beredd på att spendera gott om tid i loopingar, på väggar och flygande genom luften.

Trackmania Turbo 3Utöver det vanliga kampanjläget finns det även ett robust onlineläge där jag kan tävla mot andra spelare. Ett av de mest underhållande spellägena är det där två spelare måste kontrollera en bil tillsammans genom att synka sina rörelser. Det blir lätt kaotiskt och kan vara ett riktigt underhållande partyspel.

Detta innebär att så länge spelarna själva är aktiva kommer det att finnas en aldrig sinande källa av nytt material till Trackmania Turbo.

Det kanske största dragplåstret med Trackmania-spelen är möjligheten att skapa egna nivåer och sedan dela dem online. Verktygen som jag har till mitt förfogande är både djupa och mångsidiga och med lite träning är det ganska enkelt att skapa riktigt spännande banor. Om jag inte orkar designa en bana från grunden kan jag även låta spelet hjälpa mig.

Detta innebär att så länge spelarna själva är aktiva kommer det att finnas en aldrig sinande källa av nytt material till Trackmania Turbo. Som en följd av detta blir det svårt att tröttna på spelet då det hela tiden finns nya banor att ta sig an. Många av de användarskapade banorna är i ärlighetens namn ganska ruttna men det finns tonvis med guldkorn att finna för den som är villig att leta.

Trackmania Turbo 1Trackmania Turbo är ett måste för dig som gillar hysteriskt snabba arkadracers och som inte är rädd för en utmaning. Att nöta en och samma bana om och om igen i Trackmania Turbo är inte ett alternativ, det är en förutsättning för att bli framgångsrik i spelet. Spelet är blixtsnabbt med sina 60 bildrutor per sekund och det krävs att spelarens reaktioner är lika snabba, annars går ett race åt skogen.

Trackmania Turbo är ett spel som väcker mina starkaste tävlingsinstikter, på bästa möjliga sätt. Det kan vara frustrerande svårt, brutalt utmanande och otroligt oförlåtande men det är samtidigt ett spel som lätt kan sluka timmar av din tid utan att du ens märker det.

Största +
Vansinnigt snabbt
Tonvis med innehåll
Galet underhållande flerspelarlägen

Största –
Vissa banor kan vara lite väl oförlåtande

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*