Topp 5 – Animeserier som borde bli spel

Anime är ett intresse som har vuxit rejält hos mig de senaste åren. När allt kommer till kritan finns det nämligen inga som är bättre på att skapa fantastiska animationer och välskrivna karaktärer som japanerna och detta bevisas på bästa sätt i form av Anime. Studio Ghibli och deras filmer är förmodligen de som har fått störst genomslag här i Sverige, med mästerverk som Spirited Away och Princess Mononoke.

För att uppmärksamma denna konstform lite extra har jag satt mig ned och funderat över vilka animeserier jag helst skulle vilja se i spelform och kommit fram till följande fem titlar. Jag har medvetet räknat bort serier som jag vet redan blivit spel ett flertal gånger så Naruto och Dragon Ball kommer inte att dyka upp på denna lista.

5. Baby Steps

Att sport och rollspel kan vara ett extremt lyckat koncept vet alla som någon gång provat på Camelots Mario Golf eller Mario Tennis-spel till Nintendos konsoler. Animen Baby Steps skulle med enkelhet kunna använda denna mall för att skapa ett medryckande rollspel med djup spelmekanik.

https://www.youtube.com/watch?v=WVZBYOlw27U

Baby Steps handlar om en ung man vid namn Eiichiro Maruo vars skarpa hjärna gjort att han blivit smått uttråkad av skolans akademiska utmaningar. Han väljer således att börja spela tennis för att komma i form och upptäcker att hans tankesätt kommer väl till pass för att läsa av det taktiska djup som finns i tennis. Att följa Eiichiro genom sina tennismatcher och hjälpa honom att utvecklas känns som en klockren spelidé i mina ögon. Sätt detta i händerna på Virtua Tennis-teamet hos SEGA och ni har en hit på gång!

4. Starzinger

Den klart äldsta serien på denna lista är förmodligen den som flest svenskar känner igen, åtminstone om du var ung på 1980-talet. Denna serie översattes nämligen till svenska och såldes på VHS runtom i landet. Berättelsen om Cogo, Haka och Yorgo som reser genom rymden tillsammans med prinsessan Aurora för att återställa galaxenergin är klart inspirerad av den klassiska kinesiska berättelsen Färden till Västern.

Det är inte svårt att tänka sig hur Starzinger skulle kunna omvandlas till ett actionfyllt rollspel där spelaren kan växla mellan seriens tre hjältar som alla har egna styrkor och svagheter att bemästra och överkomma. Utvecklingen av detta äventyr borde skötas av inga mindre än actionmästarna Platinum Games.

3. Saber Rider and the Star Sheriffs

Ännu en serie som den svenska publiken kanske känner igen. Ursprungligen gick serien under namnet Sei Jūshi Bisumaruku (Star Musketeer Bismarck) och fokuserade på en ung japansk racingförare och hans vänner som kämpar mot intergalaktiska fiender. När serien hamnade i väst klipptes den dock om och huvudkaraktären Shinji Hikari döptes om till Fireball och fick kliva åt sidan för den blonde västerlänningen Saber Rider.

https://www.youtube.com/watch?v=LKxWl4PcBY4

Trots att serien ändrades ganska radikalt är den fortfarande ett varmt minne från mångas barndom och den actionfyllda serien skulle passa spelvärlden som hand i handske. Tillsammans med Fireball och cowboyen Colt och tekniska April finns det ett gyllene tillfälle att bygga ett samarbetsbaserat actionäventyr för fyra spelare. Faktum är att Saber Rider var på väg att bli spel för ett par år sedan men dessa planer verkar ha skrotats. Den klassiska musiken fanns dock med, se själva här nedan. Om serien fick en ny chans att bli spel skulle jag ge uppdraget till Ninja Theory.

2. Schwarzes Marken

Den senaste serien på listan känns också ganska given för en speladaption. I ett alternativt 1980-tal har det kalla kriget fått kliva åt sidan för att förhindra en anstormande armé av groteska utomjordingar kallade BETA:s. Serien följer en grupp östtyska soldater som i enorma stridsrobotar står emot det främmande hotet.

https://www.youtube.com/watch?v=JgQssAqXa88

Serien är dock så mycket mer då det politiska spelet är ständigt närvarande och lojaliteten i gruppen sätts på prov när misstankar kring spioneri från det ondskefulla Stasi smyger sig in. Lika delar sci-fi och politisk thriller skulle kunna blåsas till liv i spelform av Konamis Zone of the Enders-team, alternativt av Hideo Kojima själv.

1. Hibike! Euphonium

Den kanske mest oväntade titeln på denna lista men likväl ett värdigt val. Hibike! Euphonium följer en högstadieorkester som kämpar för att vinna en plats i den nationella tävlingen. För att lyckas med detta måste den splittrade gruppen lära sig att överkomma sina skilda åsikter och att spela som en grupp. Utöver detta innehåller serien en rad olika sidoberättelser om vänskap, kärlek och prioriteringar i vardagslivet för en japansk tonåring.

Förutom att det är den kanske vackrast animerade serie jag någonsin vilat ögonen på är Hibike! Euphonium fylld av fantastisk musik och välskrivna karaktärer som det är lätt att fatta tycke för. Jag skulle mer än gärna se självaste Atlus ta sig an denna titel då de med sina Persona-spel visat att ingen skildrar japanska tonåringar som de. För de musikaliska delarna får de gärna ta hjälp av teamet bakom Hatsune Miku-spelen. Då skulle det sannerligen skapas ljuv musik. (No pun intended)

Vilka animeserier skulle du själv vilja se i spelform? Släng in en kommentar och berätta!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*