Recension: The ABC Murders

Sherlock Holmes är mer populär än på länge nuförtiden. En stor del av det förnyade intresset kan vi tacka Robert Downey Jr och Benedict Cumberbatch för. De båda skådespelarna har under de senaste åren blåst nytt liv i världens främste detektiv genom sina tolkningar men även i spelvärlden har Holmes fått en energiboost tack vare de mästerliga äventyren från utvecklaren Frogwares.

Därför är det inte helt oväntat att en annan av den popkulturella världens stora deckare nu får ett eget spel. Agatha Christies förnäme Hercule Poirot spelar huvudrollen i The ABC Murders och verkar ha siktet inställt på sin brittiske rival från 221B Baker Street.

ABD Murders 1The ABC Murders skiljer sig dock en hel del från Sherlock Holmes digitala äventyr, vilket kanske är allra tydligast rent estetiskt. Där Frogwares satsat på en realistisk design har utvecklarna bakom The ABC Murders valt en stil som påminner mer om animerad film med starka, tydliga färger som ger en betydligt mer lättsam ton. Det hela väcker minnen från Broken Sword-spelen även om det aldrig känns riktigt lika finputsat.

… jag vill ge en liten applåd till utvecklarna som faktiskt valt att skildra en av deckargenrens klassiker…

Spelet lägger också större fokus på rena pussel än jag förväntat mig. Ett exempel är i spelets inledning där Poirot måste lösa en labyrint för att komma in i ett låst skåp där nya ledtrådar förväntas finnas. Här tar spelet ett steg bort från Sherlock Holmes och närmar sig istället Nintendos klipske Professor Layton. Utvecklarna verkar dock inte ha vetat exakt vilken fot de ska lägga mest tyngd på utan resultatet blir istället något slags mellanting.

ABC Murders 2Som namnet antyder är berättelsen plockad direkt från Agatha Christies klassiska roman The ABC Murders. Det hela inleds med att Poirot får maskinskrivna brev från någon som kallar sig A.B.C och därefter följer en rad mord som på ett eller flera sätt kopplas till dessa bokstäver. Även om spelet har sina brister rent spelmekaniskt vill jag ge en liten applåd till utvecklarna som faktiskt valt att skildra en av deckargenrens klassiker och byggt ett spel kring den utan att ändra på alltför mycket. På andra sidan av myntet innebär det att om du har läst romanen kan vissa avslöjanden kännas ganska tråkiga när de väl dyker upp.

Poirots mustasch är dessutom lika snygg som alltid

Poirot själv är väl återskapad och är precis lika fåfäng som väntat. Röstskådespelaren blåser liv i karaktären på charmigt sätt även om animationerna lämnar en del att önska. Spelet känns emellanåt en smula opolerat och vissa pussel kan vara lite förvirrande i ett försök att vara smarta. Samtidigt kan jag alltid ta hjälp av vissa ledtrådar om jag råkar fastna på ett särskilt pussel.

ABC Murders 3The ABC Murders fångar Agatha Christies klassiska mästerdetektiv på ett bra sätt i flera aspekter men misslyckas i andra. Ett flertal kluriga och spännande gåtor dras ned av trista, stela animationer och författarens ikoniska berättelse räddar samtidigt spelet från att kännas anonymt och identitetslöst. Författarens stil förmedlas väl och miljöerna genomsyras av en svunnen tidsera. Poirots mustasch är dessutom lika snygg som alltid.

Största +
Poirot är en självklar spelhjälte
Trogen Agatha Christies roman
Kluriga pussel

Största –
Stela animationer
Vissa pussel är ologiska

(Vi på X1Sverige har ändrat vårt betygssystem och använder inte siffersatta betyg längre. Mer information kring detta hittar ni här.)

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*