RECENSION: FIFA 16

Det är den där tiden på året igen. I samband med Champions League så drar nu fotbollssäsongen igång ordentligt med FIFA 16.

Genom alla år så har FIFA varit en av de mest dominerande spelserierna på marknaden. Med sin ständiga utveckling och breda målgrupp är det inte konstigt att de varje år skapar fler och fler användare. Spelets mekanik är rätt simpel, du som spelare kontrollerar ett utvalt lag igenom en fotbollsmatch med samma mål som alla andra matcher: att få flest mål och vinna.

fifa_16_game-HD
Det finns många sätt att göra detta på, antingen genom det klassiska spelläget; genom att strategiskt byta mellan spelarna i ditt lag för att hålla ditt försvar, och avancera din offensiv, på bästa sätt. Detta är det vanligaste spelupplägget och kan spelas ensam, lokalt med vänner, online mot andra spelare, alternativt en kombination av de två sista.
Förutom detta finns även karriärläget, min personliga favorit, där du vinner matcher genom att antingen agera tränare; sätta upp taktiker och laguppställningar, eller genom att kontrollera en specifik spelare och endast styra honom/henne för att vinna matchen. Den sista är det som tilltalar mig mest, då det får det hela att kännas som en riktig fotbollsmatch.

En väldigt bra förbättring är tillägget av kvinnliga landslag till FIFA 16, 12 lag som inte fanns i FIFA 15.
Det är ett väldigt tappert, och modigt försök, av EA till att integrera den kvinnliga målgruppen i en spelvärld som både digitalt och realt domineras av män. Du märker även en skillnad i spelet när du byter mellan kvinnliga och manliga lag, så det är inte att spelarna bara ändrar utseende.

När man talar om det så är det även en sak som är den största förbättringen; att de fysiologiska aspekterna på spelarna i sig bestämmer vilken spelare som är den bästa och inte. Likt en god vän till mig citerade: Messi och Ronaldo är nu inte bäst bara för att de är ”Messi och Ronaldo”.

En av fördelarna med FIFA 16 är att de datorstyrda spelarna har bättre strategi och taktik, detta blir även ett litet nedslag då det även medför en mycket svårare utmaning för solo-spelare. I förra utgåvan var det oftast ett väldigt dåligt försvar på de datorstyrda spelarna i sitt lag, en av huvudorsakerna till spelares välkända vredesutbrott. I detta års utgåva är både försvaret och offensiven mycket smartare, mer taktisk, och framför allt bättre.

2916860-fifa16_xboxone_ps4_gamescom_psg_lr_wm
En annan fin liten uppgradering är möjligheten att kunna återhämta sig snabbt från en glidtackling och på så sätt snabbt återhämta sig för att hålla försvaret. Dock är det en funktion som kräver en hel del finess.

FIFA är i grund och botten ett socialt spel som ska spelas med vänner eller spelare över internet, och egentligen inte optimerat för ensamma spelare likt mig själv. Det har dock inte bara sina nackdelar utan även vissa saker som lyfter upp det och gör det till en roligupplevelse för de flesta.

Största +
Karriärläget, att spela som en specifik spelare
Förbättringar av strategi och taktik hos AI

Största –
Väldigt svår AI
Inget uppkliv grafikmässigt

7av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*