Recension: Disney Infinity 3.0

Kampen mellan de leksaksbaserade spelen är hårdare än någonsin i år. Activision kommer snart att dundra ut den senaste delen i Skylanders-serien, Warner Bros. ger sig in i leken med LEGO Dimensions och Nintendo kör sitt eget race med sina Amiibo-figurer. Sen har vi Disney Infinity, som nu är inne på sitt tredje levnadsår. Första året var något av ett testår och under förra året fick vi Marvel-karaktärer introducerade. Kampanjen i Disney Infinity 2.0 lämnade en hel del att önska samtidigt som Toy Box-läget levererade rejält.

image (23)Nu är Disney Infinity 3.0 här och i årets upplaga introduceras Star Wars-karaktärer och flera andra nyheter. Resultatet är det överlägset bästa spelet i serien hittills och den första delen som på allvar kan ta upp kampen med Skylanders, både sett till innehåll och kreativitet.

Startpaketet i Disney Infinity 3.0 kommer med huvudspelet, Play Setet Twilight of the Republic, som utspelas mellan episoder II och III. I huvudrollerna finner vi Anakin Skywalker och Ashoka Tano, som båda är bekanta från TV-serien Clone Wars. Kampanjen spänner över drygt 5-6 timmar och låter mig besöka fyra olika planeter från George Lucas populära universum; Tatooine, Naboo, Coruscant och Geonosis.

Berättelsen är inte överdrivet engagerande men den är ändå betydligt mer välskriven och underhållande än tidigare delar i serien. Det som dock är förbättrat allra mest är spelmekaniken, som numera är riktigt vass. Vi vet alla att ljussablar förmodligen är universums coolaste vapen och de kräver givetvis ett stridssystem som matchar. Som tur är har utvecklarna tagit hjälp av actionmästarna Ninja Theory för just denna del och även om stridssystemet är förhållandevis enkelt är det likväl belönande och underhållande.

Nya attacker och specialförmågor kan låsas upp under spelets gång och mina karaktärer stiger också i rank ju mer jag använder dem. Under min första genomspelning har Ashoka varit mitt självklara val och jag ser redan fram emot att spela om kampanjen med de andra karaktärerna också.

image (25)Utöver Twilight of the Republic har Disney ytterligare ett par Play Set på gång, bland annat ett som baseras på de tre ursprungliga Star Wars-filmerna samt ett baserat på Pixarfilmen Inside Out. En rad olika nya figurer har också släppts samtidigt som alla dina gamla figurer fortarande är kompatibla med det nya spelet.

Trots att kampanjen är riktigt underhållande är det dock fortfarande Toy Box-läget som är Disney Infinitys bultande hjärta. Alla mina barndomsfantasier (åtminstone nästan alla) kan förverkligas här. Buzz Lightyear på äventyr med Obi-Wan Kenobi? Varför inte. Mr Incredible och Iron Man duellerar med ljussablar? Självklart!

Spelets Toy Box är numera mer lättillgängligt än någonsin och erbjuder nästintill oändliga möjligheter för att skapa mina egna världar och rentav egna spel. I det första Disney Infinity kunde det vara en rejäl utmaning att bara snickra ihop en simpel spelvärld, än mindre att fylla den med föremål som sedan ska programmeras för att göra olika saker. Allting har i den tredje delen förenklats och fördjupats på samma gång. Att få ihop en hyfsat imponerande spelvärld är längre ingenting som kräver flera timmar av testande och planerande. Samtidigt finns alltså djupet kvar för den som vill ge sig på mer avancerade skapelser.

Nyheterna i Toy Box-läget är också många. Förutom de självklara tillskotten av nya föremål och liknande har jag även små sidekicks som jag kan träna upp och det finns en liten gård att sköta om, plus tonvis med olika minispel. Disney Infinity 3.0 är ett komplett paket som inte kräver att jag pungar ut med mer pengar för att kunna ta del av det grundläggande utbudet.

image (24)Hur mycket pengar du själv vill spendera på Disney Infinity 3.0 är givetvis helt upp till dig. Vill du skaffa dig en episk samling av klassiska figurer kan du göra det men om du är nöjd med själva baspaketet är det såklart helt okej också. Fördelen med att kunna välja själv är uppfriskande och Disney Infinity 3.0 levererar den överlägset bästa delen i serien hittills med fräscha idéer, bra tillskott av karaktärer och förbättrat gameplay.

Skylanders: SuperCharged är nu alldeles runt hörnet och följs hack i häl av LEGO Dimensions. Vem om står som vinnare av dessa tre titlar är svårt att säga men Disney Infinity 3.0 har onekligen satt ribban högt för de andra.

Största +
Star Wars!
Kraftigt förbättrad spelmekanik
Toy Box-läget

Största –
Bara två figurer med grundpaketet

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*