Recension: Flockers

Det är svårt att tala om Flockers från Team 17 utan att nämna Lemmings. Likneterna mellan de två spelen är många och i vissa stunder gränsar Flockers på den hårfina gränsen mellan imitation och plagiat.

Istället för självmordsbenägna Lemmings är det istället ett gäng IQ-befriade får som står i centrum i Flockers. Team 17 tar ett steg bort från sin Worms-serie för att göra något annorlunda och resultatet är för det mesta lyckat.

Flockers 3Egentligen är Flockers mer än spinoff från Worms än en helt ny serie. Fåren som spelar huvudrollen är nämligen samma får som används som vapen i just Worms-spelen. Upplägget i Flockers är att fåren lyckas fly från sin fabrik innan de skickas ut i strid och det är alltså upp till mig som spelare att föra så många som möjligt av dem till säkerhet.

Under spelets gång får jag tillgång till en lång rad olika sorters får som kan användas för att leda om sina vänner, bilda stegar och självklart även för att spränga saker i luften. Den morbida humor som genomsyrar Worms-spelen lever kvar även i Flockers och resultatet är faktiskt riktigt underhållande.

Flockers 1Upplägget påminner alltså inte lite om Lemmings och även om Flockers kanske inte ställer konceptet på sin spets och förändrar allting är det en välgjord kopia. Den som gillar att sadistiskt utsätta sina Lemmings för diverse brutala dödsfall lär ha mycket att hämta i Flockers då fåren inte helt sällan exploderar i stora blodiga moln.

Den grafiska stilen gör att det hela aldrig känns osmakligt utan precis som i Lemmings blir det snarare skrattframkallande. Det hela håller sig på en acceptabel nivå, så att säga. Detsamma gäller för spelets pussel, åtminstone under en majoritet av tiden. Spelets första nivåer är förrädiskt enkla men det blir snabbt svårare. Oftast finns det en logisk lösning på de problem jag ställs inför men ibland är spelet en smula oförlåtande och rentav dumt planerat. Ingenting är omöjligt men det kan kännas frustrerande emellanåt.

Flockers 2Med det sagt bjuder Flockers på fler stunder av underhållning än frustration. Kontrollen må vara lite bångstyrig emellanåt men Team 17 har ändå skapat ett välgjort hantverk som hyllar de spel som kommit före och samtidigt vågar ta ut svängarna lite grann. Det återuppfinner inte hjulet och det förändrar inte Lemmings-konceptet men det är ett charmigt pusselspel som erbjuder lika delar hjärngympa och renodlad sadistisk underhållning.

Det är härligt att se Team 17 göra något annat än nya Worms-spel och jag hoppas att de fortsätter att göra nya serier även i framtiden. Jag hoppas dock att de också fortsätter med Flockers då det är en underhållande titel som skulle kunna vara ruskigt bra med ett par förbättringar.

Största +
Fåren är härligt charmiga
Kluriga pussel
Galet överdrivet våld

Största –
Vissa frustrerande banor
Priset är lite väl högt

7av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*