Hårdvarurecension: Hauppauge HD PVR Rocket

Är du ute efter ett bra sätt att fånga dina bästa spelögonblick? Då bör du kolla in HD PVR Rocket från Hauppauge, en apparat som har rejält många fördelar och få nackdelar.

Hauppauge HD PVR Rocket (från och med nu benämnd endast som ”Rocket”) är ett så kallat Capture-kort som låter dig spela in dina spelsekvenser, antingen via en dator eller direkt till ett USB-minne.

rocketDet vanligaste sättet att använda Capture-kort är att ansluta dem till en dator och så är alltså även fallet med Rocket. Genom att ansluta en HDMI-kabel från din konsol till den lilla dosan och sedan ansluta en ny HDMI-kabel till din TV fångas allt material upp i kortet. Om du använder en PC ansluter du enkelt dosan via USB och den medföljande programvaran.

Denna låter dig spela in, redigera och ladda upp dina klipp direkt till Youtube om du så önskar. Programmet tillåter även inspelning av kommentarer samtidigt som du spelar, vilket är välkommet och underlättar. Om du streamar ditt spelande via Twitch eller Youtube är detta också möjligt direkt i programmet.

En rejäl nackdel med den medföljande programvaran är att den endast fungerar till PC. Om du äger en Mac har du alltså ingen möjlighet att använda programmet överhuvudtaget, vilket är trist. Flera andra Capture-kort har programvara som fungerar bra med Mac och dess OS X så det är en besvikelse att Hauppauge inte har hoppat på tåget än.

rocket_back
Annars är programvaran lekande lätt att använda för enklare redigering. Om du vill skapa mer avancerade videor gör du bäst i att exportera dina klipp till ett ordentligt redigeringsprogram som Adobe Premiere men för korta klipp fungerar programvaran utmärkt.

Den absoluta största fördelen med Rocket är dock inte kopplad till programvaran utan berör själva dosan. Det är nämligen möjligt att med endast ett USB-minne spela in dina sekvenser utan någon dator i en upplösning på 1080p. Det räcker alltså att koppla in ett USB-minne och trycka på den stora röda knappen på dosans ovansida och allt är klart. Ett USB-minne på 32 GB kan spela in drygt fyra timmars material och delar dessutom upp materialet i klipp på ungefär 2 GB styck.

Om du vill spela in kommentarer kan du koppla in en mikrofon i den tillhörande 3,5 millimetersuttaget och sedan börja prata på. En indikator på dosan visar även din ljudnivå, vilket är välkommet. Det faktum att dosan endast är drygt 10 x 10 centimeter stor och bara ett par centimeter hög gör att den är nästan löjligt enkel att ta med sig. Bildkvaliteten blir också riktigt bra även i detta inspelningsläge.

rocket_mixer_panel
Du kan hitta en Rocket för drygt 1200 kronor och det är enligt undertecknad en riktigt bra investering om du vill fånga ditt spelande. Visst, Xbox One kan också fånga material men om du frågar mig blir det betydligt bättre kvalitet med ett dedikerat Capture-kort. Om du är Mac-ägare bör du vara medveten om att du bara kommer att kunna använda den medföljande programvaran. Det ska dock finnas andra program som fungerar men jag har inte haft möjlighet att testa det under denna recension.

Förutom det bristande stödet för Mac är Hauppauge HD PVR Rocket en klockren investering som tack vare sin enkelhet tillhör marknadens bästa portabla Capture-kort.

Största +
Ruskigt enkel att använda
Liten och portabel
Lätt att spela in kommentarer

Största –
Inget ordentligt Mac-stöd
Känns lite plastig

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*