X1Sverige presenterar: Årets Spel – Del 2

2014 närmar sig sitt slut och även om det kanske inte lär bli ihågkommet som tidernas bästa spelår har vi ändå fått en lång rad av härliga upplevelser under de senaste tolv månaderna. Därför ska vi på X1Sverige nu hylla de bästa titlarna, samt dela ut en och annan känga till de mindre lyckade exemplen.

Under veckorna fram till nyårsafton kommer vi varje måndag att publicera en lista med en rad utmärkelser för det gångna året. Vi kommer att utse Årets spelhjälte, Årets narrativ, Årets vapen och mycket annat. Det hela kulminerar självklart strax före nyårsafton då vi utser Årets spel. Nu kör vi!

Årets spelhjälte

3. Batman (LEGO Batman 3: Beyond Gotham)

LEGO Batman 3 3Batman är tidernas bästa superhjälte, så är det bara. Därför borde det inte vara direkt överraskande att han även är en av årets bästa spelhjältar. LEGO-versionen av Batman är en riktig tjurskalle som mest är bitter och fnyser åt sina kollegor, speciellt Superman. Troy Baker levererar en härligt torr prestation i rollen.

2. B.J. Blazkowicz (Wolfenstein: The New Order)

April 11th, 2014 @ 22:48:23När det stod klart att Wolfenstein skulle göra ännu en comeback var det självklart att även seriens hjälte B.J. Blazkowicz skulle återvända. Däremot tror jag inte att många hade räknat med att svenska Machinegames skulle lyckas göra honom så mångsidig. Den nye B.J. är charmig, omtänksam och intressant, mycket tack vare röstskådespelaren Brian Bloom.

1. Bigby Wolf (The Wolf Among Us)

TWAU Bigby

Bigby Wolf har svåra Philip Marlowe-komplex. Han röker och dricker och kan bete sig som ett svin mot de som förtjänar det. Men de som vet hur de ska hantera honom finner istället en möjligtvis missförstådd antihjälte som vill sona sina gamla synder. Detta, i kombination med röstinsatsen från Adam Harrington gör Bigby Wolf till årets spelhjälte.

Årets narrativ

3. Dragon Age: Inquisition

Dragon Age 2Att BioWare låter spelare skapa sina egna historier är ingen nyhet och Dragon Age: Inquisition är inget undantag. Under mina äventyr i Thedas ställs jag inför en lång rad mer eller mindre svåra val som kan få förödande konsekvenser längre fram. Detta kompletteras med en medryckande handling om kärlek, politik och krig.

2. The Wolf Among Us

Bloody Mary - The Wolf Among UsSerien Fables är lika spännande som den är fascinerande och Telltale Games lyckades fånga dess känsla perfekt när de skapade The Wolf Among Us. Spelet utspelas långt innan serien tar sin början, vilket gett skaparna friheten att vara extra kreativa. Resultatet är årets mest välskrivna mordmysterium.

1. Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts - 2Spelet må vara sparsmakat när det gäller dialog men Valiant Hearts från Ubisoft är ändå en riktig pärla när det kommer till berättandet. Att få följa de fyra huvudkaraktärerna och hunden som binder samman deras berättelser genom Första Världskriget är årets mest gripande och stundtals hjärtskärande upplevelse.

Årets samarbete

3. Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Sherlock 1 (1)Okej, Crimes & Punishments innehåller inget renodlat samarbetsläge. Däremot är det ett perfekt spel för riktigt samarbete i soffan. Att sitta tillsammans med en vän eller två och tillsammans gå igenom de olika ledtrådar som hittats för att lösa de olika brotten gör att man verkligen känner sig som Sherlock och hans följeslagare John Watson.

2. LEGO Batman 3: Beyond Gotham

LEGO Batman 3 2Få spel lämpar sig så bra för samarbete som LEGO-spelen och i kombination med Batman och hans vänner blir det naturligtvis extra bra. Spelets många pussel blir helt enkelt roligare tillsammans med någon annan och även om det blir lite kaotiskt ibland känns det helt enkelt bättre att ha en Robin vid min sida genom äventyret.

1. Lara Croft and the Temple of Osiris

Lara Croft OsirisVår recension av Lara Crofts senaste äventyr är på gång senare i veckan men vi kan redan nu avslöja att Temple of Osiris bjuder på årets i särklass bästa samarbete. Spelet är byggt kring 1-4 spelare och anpassar upplevelsen efter hur många spelare som deltar. Att kämpa mot uråldriga egyptiska monster har aldrig varit roligare.

Årets besvikelse

3. The Crew

The Crew 4The Crew lät så lovande på förhand. Den enorma spelvärlden, fokuset på spel tillsammans med andra. Det lät nästan för bra för att vara sant, vilket det också visade sig vara i slutändan. Spelvärlden må imponera, men handlingen, körkänslan och mycket annat lämnar en hel del att önska.

2. EA Sports UFC

MaulerNär EA Sports fick rättigheterna till UFC och gav dem till teamet bakom Fight Night-spelen kändes det som en himmelsk kombination. Skaparna bakom tidernas bästa boxningsspel förväntades göra underverk med MMA-genren. Resultatet blev ett snyggt spel, som dock kan stoltsera med det mest invecklade och komplicerade kontrollschemat sedan Steel Batallion.

1. Assassin’s Creed: Unity

Assassins Creed Unity 6Vi fick aldrig något recensionsexemplar av det senaste Assassin’s Creed-spelet och tur var väl det, verkar det som. Unity skulle bli Ubisofts flaggskepp in i den nya konsolgenerationen och nästa steg i utvecklingen för den populära serien. Istället blev det årets absolut största besvikelse med tonvis med buggar, vidriga mikrotransaktioner och ett kontrollschema som under vissa stunder fungerar sämre än tidigare år. Det är absolut inte årets sämsta spel, men det är årets största besvikelse.

Det var allt för den här gången. Nästa lista kommer två dagar innan jul, den 22 december. Så håll utkik då efter nästa del i X1Sveriges lista över årets bästa spel.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*