Recension: WRC 5

Rallygenren hade sin storhetstid i spelbranschen för ett antal år sedan. Sedan dess har den levt vidare men inte med det stora fokus den avnjutit tidigare. Codemasters jobbar just nu med Dirt Rally till PC men renodlade konsolspel i genren har varit få de senaste åren.

WRC 5 1WRC-serien är nu tillbaka med sin femte del och utvecklarna Milestone har lämnat över ansvaret till Kylotonn. Med sitt första försök har de nya utvecklarna blåst nytt liv i serien som har stått relativt stilla de senaste åren och lyckas leverera ett riktigt underhållande rallyspel som dock inte riktigt vågar lite på sig själv hela vägen.

WRC 5 är realistiskt och utmanande utan att för den delen vara överdrivet svårt. Känslan av att vråla fram på en smal svensk skogsväg för att skicka bilen genom en snäv kurva som följs av ett rejält hopp är en svårslagen sådan. WRC 5 fångar stämningen kring rallysporten på ett briljant sätt och väger kontrollschemat nästintill perfekt mot resten av upplevelsen.

Det börjar dock lite halvdant. Jag ger mig inledningsvis in i träningsläget för att lära mig hantera min bil ordentligt men stöter snart på patrull. Hamnar jag utanför den angivna linjen i mer än någon sekund anser spelet att jag inte är tillräckligt skicklig som förare och jag misslyckas. Frustrationen börjar snabbt komma krypande och jag känner mig irriterad.

WRC 5 2Plötsligt vänder det dock och så snart jag börjar få in finessen börjar vinden blåsa åt andra hållet. Jag blir modigare och vågar lita på mig själv och framförallt på min bil. Samspelet mellan mig och min kartläsare tillsammans med vår plåttäckta kompanjon.

Snart vågar jag pressa såväl mig själv som bilen till bristningsgränsen för att bättra på mina tider. Detta krävs, då de olika miljöerna varierar rejält från varandra. De svenska landskapen skiljer sig rejält från de dammiga vägarna i Mexiko och även de finska skogarna. Alla miljöerna är dock välgjorda och det är riktigt kul att komma till en ny miljö för att få ta sig an nya sträckor.

Där WRC 5 inte lyckas riktigt lika väl är i presentationen. Vid första anblick kan spelet avge en viss känsla av att vara en budgettitel då den grafiska presentationen inte når upp till de största racingspelen på marknaden. Menyer och liknande känns också ganska tråkiga.

WRC 5 3Bilmodellerna är dock vackert modellerade med hög detaljrikedom och en oväntat bra skadefysik. När jag vant mig vid det lite bleka utseendet kan jag släppa de inledande intrycken och fokusera på den härliga körkänslan.

Spelets AI bjuder också på rejält motstånd och jag måste verkligen kämpa för att ta bra placeringar i racen. Min kartläsare kan ibland kännas lite väl ivrig och beta av sina noteringar i så pass hög fart att det är svårt att hänga med men när det händer får jag helt enkelt lita på min egen instinkt för att hantera kommande kurvor.

I slutändan är WRC en stor positiv överraskning. Bytet av utvecklare verkar ha gjort susen och för första gången på flera år känns WRC verkligen roligt att spela. Racen är varierade och underhållande och trots den något bleka presentationen är WRC 5 ett klockrent köp för rallyfans över hela världen.

Största +
Härlig körkänsla
Varierade sträckor
Välgjord skademotor

Största –
Halvtråkig presentation
Oförlåtande träningsläge

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*