Persona 3 Reload

När det kommer till Persona-spelen håller jag förmodligen den tredje delen som den jag gillar minst (av att ha spelat delar 3, 4 och 5). Inte för att det är något dåligt spel i någon utsträckning alls, snarare tvärtom är det snudd på ett mästerverk. Dock har jag funnit att jag personligen fattat mer tycke för karaktärsgalleriet i del 5 och framförallt i Persona 4 Golden som jag håller som tidernas bästa spel, alla kategorier. Det faktum att Persona 3 inte lyckats leverera ett ”definitivt” paket med alla förbättringar som gjorts i de olika versionerna samlade på ett och samma ställe har bidragit till denna åsikt också.

Nu är Persona 3 Reload här och erbjuder en fullfjädrad remake av det klassiska originalet. Tyvärr lyckas utvecklarna inte heller denna gång leverera det kompletta paketet eftersom vi saknar den spelbara kvinnliga karaktären. Med det sagt är Persona 3 i denna version bättre än någonsin och en upplevelse som ingen bör missa.

Många av de element som förfinades i Persona 4 och 5 föddes i Persona 3. Det var här vi fick ett starkare fokus på skolliv, karaktärers band mellan varandra och där hur du valde att spendera din fritid påverkade striderna mot Shadows under The Dark Hour. I spelets inledning återvänder vår manlige protagonist till sin hemstad för att börja studera vid Gekkoukan High School och redan vid ankomsten märker han att något inte riktigt står rätt till, när en mystisk extra timme på dygnet frammanar diverse groteska monster som han med sin ständigt växande bekantskapskrets behöver bekämpa.

Berättelsen är i mångt och mycket oförändrad från originalet och den största förändringen återfinns istället i presentationen. Allting är helt nygjort och estetiken har lånat friskt från Persona 5 från allt till menyernas utseende till kameravinkel och interface. På det stora hela är det ett stort kliv framåt som gör att spelet omedelbart känns mer fräscht. Animationer på karaktärer och monster är kraftigt förbättrade och de nya animerade sekvenserna är kort och gott slående vackra. Även spelets karta har fått en rejäl uppdatering vilket göra den mer lättöverskådlig.

Därutöver har det spelats in helt nya engelska röster för denna nyversion och scener som tidigare inte hade inspelad dialog har nu fått det och det finns rentav nya scener här och var också för att bidra till känslan av att det nästan är ett helt nytt spel. Stridsmekaniken har utvecklats rejält från originalet och även här påminner det klart mer om Persona 5, vilket absolut är rätt spel att låna från.

Om det är något jag inte finner fullt lika positivt är det att spelets Tartarus-torn fortfarande känns lite förlegat jämfört med såväl Persona 4 som Persona 5. Miljöerna blir helt enkelt aldrig lika varierade och spännande som i de två senare spelen, även om Tartarus i denna nyversion känns klart mindre upprepande än i originalet.

Överlag är Persona 3 Reload en ren triumf. Fans av genren i allmänhet och serien i synnerhet kommer finna att upplevelsen är bekant men ändå radikalt annorlunda än originalet och även om avsaknaden av en kvinnlig protagonist är stor är det fortfarande ett av de bästa JRPG som gjorts i modern tid och nu är spelet bättre än någonsin.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*