Recension: Street Fighter 30th Anniversary Collection

Street Fighter II är i min mening fortfarande tidernas överlägset bästa fightingspel. I ungdomens glada dagar spenderade jag dussintals och åter dussintals timmar med de åtta perfekt balanserade karaktärerna och det är ett spel som jag fortfarande kan återvända till, tack vare ett fullt fungerande SNES.

Genom åren sedan Street Fighter II har jag återvänt till serien i omgångar, främst under tiden Street Fighter IV dominerade marknaden. Ändå har jag alltid återvänt till just seriens andra del fler gånger än jag kan räkna. Musiken, karaktärerna och rörelserna är sådant som etsat sig fast i mitt muskelminne, förmodligen för resten av mitt liv.

När Street Fighter 30th Anniversary Collection utannonserades såg jag det som ett gyllene tillfälle att jobba ikapp seriens historia och prova på de delar jag inte hade möjlighet att spela när de var nya. Exempelvis är i princip hela Street Fighter III-sviten främmande för mig. Eller den var åtminstone det tills nyligen.

Capcom och Digital Eclipse har snickrat ihop en riktigt trevlig samling av tolv klassiska SF-titlar och har även inkluderat onlinelägen samt en hel del spännande extramaterial på samlingen. Inledningsvis kan det kännas lite billigt att nästan hälften av spelen inkluderade är Street Fighter II och dess olika inkarnationer men när jag väl sätter mig med handkontrollen inser jag skillnaderna mellan Street Fighter II och Super Street Fighter II Turbo är betydligt mer massiva än man först kan tro.

Att därefter gå vidare till Street Fighter III eller Street Fighter Alpha visar tydligt hur serien alltid har varit på jakt efter förnyelse. Även om titlarna är snarlika varandra i namn visar det sig finnas rejält med nyheter under huven mellan varje inkluderad titel.

Denna samling innebär också den första hemkonsolversionen av det ursprungliga Street Fighter, ett spel som många förmodligen har missat men som är ett måste för retrofans. Att djupdyka i seriens inkluderade tidslinje är även det en otroligt trevlig upplevelse där det går att lyssna på spelens musik, se konceptbilder och mycket annat. Om du har varit ett fan av Street Fighter under en längre tid är detta en rejäl guldgruva.

Att spelen håller lika bra idag som de gjorde vid release lär inte överraska någon då Capcoms serie alltid varit en mästerlig blandning av lättillgänglighet och djup. Det som däremot gör mig aningen besviken (dock av helt fel skäl) är att de spel som är inkluderade är konverteringar av de ursprungliga arkadversionerna av spelen.

Detta är inte förvånande eller ens oväntat på något sätt då Street Fighter föddes i arkadhallarna och därefter konverterades till diverse konsoler. Detta innebär till exempel att det i Street Fighter II finns flera små, men i mina ögon väsentliga, skillnader från SNES-versionen, som är MITT Street Fighter II. Musiken är fylligare och låter inte lika komprimerad som till Super Nintendo och det finns fler ljudeffekter och andra detaljer.

Även om detta får mig att sakna MIDI-ljuden i SNES-versionen vänjer jag mig ganska snabbt och faller in i rytmen från barndomen. Samligen fyller mig av nostalgiska känslor och även de ”nyare” delar som jag inte provat tidigare visar sig ha gott om goda egenskaper. Det känns dock aningen snålt att utvecklarna inte grävt djupare i arkiven. Varför inte inkludera någon del från Street Fighter EX eller Puzzle Fighter?

Street Fighter 30th Anniversary Collection är en varierad samling som hade kunnat vara betydligt mer varierad. Det rör sig i grund och botten om fyra olika spel och sedan varianter på dessa. Jag vill dock inte klaga då denna samling ger mig ett gyllene tillfälle att uppleva några av tidernas bästa fightingspel.

Största +
Extramaterialet är enastående
Onlinestöd för klassiska titlar
Street Fighter II är precis så bra som jag minns det

Största –
Hade gärna sett inlägg från andra SF-serier också
Varför inte slänga med några konsolversioner, för sakens skull?

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*