Dubbelrecension: Halo Wars 2 & Halo Wars: Definitive Edition

Jag spelade väldigt mycket Halo Wars när det släpptes 2009. Mer än jag spelat något annat strategispel, faktiskt. (Med undantag för Age of Empires 2 men det säger sig självt) När Halo Wars presenterades och det avslöjades att Ensemble Studios låg bakom utvecklingen sköt min hypemätare givetvis i taket.

HW2Sedan dess har jag dock inte återvänt till spelet ens en enda gång. Titeln har varit ett kärt minne som med åren blivit mindre och mindre detaljerat och även om min kärlek till spelet alltid funnits kvar har dess påverkan reducerats till en notis i min personliga spelhistoria.

Därför är jag smått euforisk över att titeln nu putsats till och lanserats som Halo Wars: Definitive Edition till Xbox One tillsammans med uppföljaren. Det har varit ett rent nöje att återvända till berättelsen som jag ärligt talat glömt det mesta från och få stifta bekantskap med Nolan North, jag menar Sgt Forge och de andra på skeppet Spirit of Fire på nytt. Det har gått precis lagom lång tid för att handlingen ska kännas ny och överraskande på nytt och precis som i uppföljaren är det en intressant och spännande historia som berättas, komplett med svårslagna filmsekvenser.

HW 1Då det har gått så pass lång tid sedan jag upplevde Halo Wars för första gången är det svårt att avgöra exakt vart utvecklarna har varit inne och ändrat i spelmekaniken jämfört med originalversionen men det faktum att allting KÄNNS precis som förr är ett tecken på att denna version återskapats med stor respekt för den ursprungliga versionen.

Spelet utspelas före händelserna i Halo: Combat Evolved och bjuder oss på en hel hög av Spartan-soldater, vanliga UNSC-trupper och fordon och mycket annat att leka med. Spelmekaniskt sett är det lite enklare i upplägget än Halo Wars 2, vilket inte är direkt överraskande men det avskalade upplägget är fortfarande uppfriskande. Jag är dock fortfarande lite besviken över att det inte finns möjlighet att spela som The Covenant i kampanjen utan att jag är begränsad till UNSC. En andra kampanj där jag får tjäna profeterna hade varit ytterst välkommet.

HW2Med facit i hand är Halo Wars 2 överlag ett bättre spel än Halo Wars. Samtidigt hade uppföljaren inte kunnat existera utan sin föregångare som banade vägen så det är svårt att separera de två spelen. Särskilt då narrativet mellan dem är så pass tätt ihopkopplat, trots att de utspelas med ett mellanrum på 28 år.

Om du inte har upplevt Halo Wars tidigare är Definitive Edition ett perfekt tillfälle att få ta del av en klassiker inom RTS-genren.

Största +
Ett kärt återseende
Välskrivet manus
Klockren spelkontroll

Största –
Kan kännas lite tomt jämfört med uppföljaren

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*