Recension: Sniper Elite 4

Sniper Elite-spelen har alltid varit något av en kultserie. Spelen har varit populära men inte riktigt tillräckligt populära för att skjuta upp serien i stratosfären och de har alltid varit bra men ofta aningen opolerade. Nu i och med den fjärde delen i huvudserien har utvecklarna Rebellion putsat konceptet ytterligare.

Sniper 2Huvudkaraktären Karl Fairbourne är tillbaka och efter ett par vändor i Tyskland och Afrika har han till slut landat i Italien under Andra Världskrigets slutskede. Här har han åtta långa, varierade uppdrag som väntar och även om slutmålen är annorlunda i varje uppdrag är tillvägagångssättet detsamma. Det handlar om att med kirurgisk precision avlägsna tyska soldaters huvuden, testiklar eller lungor från resten av deras kroppar med hjälp av mitt trogna krypskyttegevär.

Endast åtta uppdrag kanske låter lite futtigt när du hör det första gången men faktum är att samtliga nivåer i spelet är flera gånger större än i Sniper Elite 3 och de är fyllda med sidouppdrag, samlarföremål och annat som håller mig sysselsatt. Ett enda uppdrag tar inte sällan upp emot två timmar eller mer att klara, även utan att genomföra alla delmål så det finns gott om utmaning att ta sig an för den som vill.

Sniper 1”Utmaning” är också ett av ledorden i Sniper Elite 4, åtminstone på de högre svårighetsgraderna. Utöver förbättrad och mer aggressiv AI från fiendesoldaternas sida tvingas jag brottas med  distans- och vindmätningar för mina skott. Jag måste ta i beräkning hur långt min kula kan färdas innan den börjar falla mot marken, hur pass hårt vinden tar tag i den och även vart mitt mål kommer att befinna sig när kulan förväntas nå fram.

Det hela kräver koncentration, planering och framförallt tålamod. Inte alltför sällan tvingas jag ligga stilla i flera minuter och vänta på att min måltavla ska vara på rätt plats och samtidigt se till att ett flygplan, en kanon eller något liknande gör ljud ifrån sig som döljer skottet från mitt gevär. Väntan är krypskyttens bästa vän.

Möjligheterna finns dock för att kunna skräddarsy upplevelsen och svårighetsgraden efter eget tycke och smak. Jag kan själv välja bort de parametrar som styr kulans färdväg samtidigt som jag behåller högre nivå på AI:n eller tvärtom, Sniper Elite 4 ger mig alla verktyg som krävs för att kunna spela som jag vill. Utöver kampanjen (som kan spelas helt tillsammans med en kompis) finns det för första gången i seriens historia tävlingsinriktade flerspelarlägen att ta del av. Dessa varierar från klassisk Team Deathmatch till varianter där det gäller att skjuta motståndare från så långt håll som möjligt. I slutet av matchen vinner det lag vars spelare haft det längsta avståndet.

Sniper 3Flerspelarläget är kanske inget direkt säljargument för Sniper Elite 4 men co-op-möjligheterna är otroligt välkomna. Det är få saker som är lika tillfredsställande som att låta en kompis agera Spotter samtidigt som jag på tryggt avstånd skapar en väg som han eller hon kan ta sig fram genom.

Det största minuset med Xbox One-versionen av Sniper Elite 4 är dock presentationen. Utvecklarna hos Rebellion har varit noga med att påpeka att samtliga konsolversioner av spelet körs i 1080p, vilket stämmer. Problemet med detta är att bilduppdateringen i Xbox One-versionen tar rejält med stryk emellanåt vilket gör att spelet inte alls upplevs som särskilt smidigt och välflytande. Då spelmekaniken uppmuntrar till ett stillsamt tillvägagångssätt är detta inte alltid ett problem men när saker och ting väl blir hektiska är det en smula frustrerande. Kanske hade en lägre upplösning varit att föredra i detta läge?

Sniper 4Trots detta är Sniper Elite 4 ett otroligt underhållande spel som låter mig panga nazister som aldrig förr. Spelets patenterade X-Ray-sekvenser är mer detaljerade än någonsin och det blir aldrig tråkigt att se dessa groteska sekvenser spelas upp framför mig. Våldet i Sniper Elite 4 är påtagligt men så överdrivet att det aldrig känns osmakligt eller obehagligt. Summan av det hela är med andra ord en smygfokuserad actionfest som egentligen är ganska ensam i sin del av genren. Är du ute efter en tredjepersonsskjutare som gör saker och ting lite annorlunda är Sniper Elite 4 väl värt din uppmärksamhet.

Största +
Stora, välfyllda nivåer
X-Ray-sekvenserna
Spännande och varierade uppdrag

Största –
Bilduppdateringen
Vissa bleka flerspelarlägen

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*