Recension: Transformers: Fall of Cybertron

Få varumärken har influerat min barndom lika mycket som Transformers (möjligtvis med undantag för Teenage Mutant Ninja Turtles, Saber Rider, Sailor Moon och några till). Äventyren med Optimus Prime, Bumblebee och resten av gänget är inpräntade i mitt minne som en oumbärlig del av min uppväxt. Jag hade animerade filmer, leksaker och mycket annat som gällde de transformerande robotarna och även idag pryder Autoboternas ikoniska symbol min gröna Ford Focus.

cybertron-3Michael Bay må har gjort sitt bästa för att förstöra varumärket (ni som läser X1Sverige regelbundet har säkerligen hört denna visa förr) genom sina vidriga filmer men min kärlek för Transformers lever kvar. Därför är jag otroligt glad att Activision har valt att släppa tidernas bästa Transformers-spel på nytt till Xbox One. Fall of Cybertron släpptes ursprungligen till förra generationens konsoler men har nu alltså funnit sin väg till Xbox One.

Tyvärr verkar denna konvertering ha gjorts ganska snabbt och så smärtfritt som möjligt då det inte märks några egentliga uppgraderingar. Spelet är lite skarpare än tidigare men bilduppdateringen är densamma även om det förmodligen borde ha varit möjligt att pressa upp den till 60 bildrutor per sekund med den nya hårdvaran som finns tillgänglig. Med det sagt är det fortfarande ett spel med otroligt läcker grafisk design som på ett mästerligt sätt använder sig av den klassiska karaktärsdesignen och anpassar den till spelens universum.

Konverteringen är alltså inget att hänga i granen men resten av spelet är lika underhållande nu som då. Jag hade gärna sett en uppgradering av föregångaren War for Cybertron tillsammans med denna titel då Fall of Cybertron är en uppföljare men då detta är den klart starkare delen i serien är det det klart bästa valet att nylansera. Om du är nykomling i serien behöver du inte vara rädd för att missa något i narrativet heller då handlingen i War for Cybertron lämnade en hel del att önska.

cybertron-2När Fall of Cybertron inleds håller de sista Autoboterna på att fly från Cybertron, deras hemplanet som förstörts av kriget mot Megatron och hans Decepticons. Den inledande nivån är actionfylld och utspelas på Autoboternas rymdskepp The Ark. Därefter kastas berättelsen tillbaka ett par dagar och vi får följa konfliktens sista dagar på den dömda planeten. För Autoboterna handlar en stor del av berättelsen om jakten på Grimlock och hans Dinobots, som av någon anledning övergett sina poster. När jag tar kontroll över olika Decepticons gäller det mest att försöka förhindra Autoboternas flyktplaner.

Berättelsen är inte särskilt djup men den passar in bra i Transformers universum och det är en fröjd att få ta kontroll över Prime, Megatron, Starscream och Bumblebee genom de olika kapitlen. För att inte tala om min personliga favorit Cliffjumper. Flera av röstskådespelarna från den ursprungliga TV-serien återvänder och det är alltid underbart att få höra Peter Cullens brummande stämma som Optimus Prime.

Flerspelarläget återvänder också och erbjuder onlinebaserade strider samt ett Horde-läge. Precis som vid den ursprungliga lanseringen är detta underhållande sidospår men anledningen till att du köper spelet är helt klart kampanjen. De olika robotarna kontrolleras i grund och botten likadant men deras olika förmågor används på ypperliga sätt. Att Grimlock finns spelbar är en glädje så stor att den är svår att beskriva, precis som användandet av den ikoniska låten ”The Touch”, som Stan Bush ursprungligen gjorde för ”Transformers: The Movie” på 80-talet.

cybertron-1Är du ett fan av Transformers är Fall of Cybertron väl värt din tid. Har du redan spelat genom äventyret till förra generationens konsoler behöver du förmodligen inte göra dig besväret då förbättringarna knappast motiverande nog för ett nytt köp. Om du däremot missade spelet första gången är detta helt klart det bästa sättet att avnjuta det bästa Transformers-spelet som gjorts.

Största +
Den grafiska designen
Varierade karaktärer och uppdrag
The Touch!

Största –
Få uppgraderingar från originalet
Varför inte inkludera War for Cybertron?

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*