Hårdvarurecension: Turtle Beach Elite 800X

Sedan Xbox One lanserades har Turtle Beach levererat en lång rad högkvalitativa headsets till konsolen. Nu har de släppt Elite 800X, som är en av de lyxigare modellerna. Med 7.1-ljud, ljuddämpande kåpor och andra finesser har Elite 800X en prislapp som ligger strax över 3000 kronor, frågan är om det är värt det?

Elite 800X 1En av de viktigaste fördelarna med Elite 800X är att de är helt trådlösa. Ingen sladd behöver kopplas in i handkontrollen vilket är riktigt skönt. Det enda som behöver kopplas in är en USB-sladd till dockningsstationen samt en optisk ljudkabel från konsolen.

Lurarna själva laddas i dockningsstationen och en laddning räcker till många timmars spelande. Lurarnas olika inställningar kontrolleras med hjälp av knappar på kåpornas utsida och jag kan enkelt höja och sänka volymen, ansluta till min mobiltelefon via bluetooth och mycket annat.

Ett annat säljargument är lurarnas funktion som stänger ute ljud runt omkring mig för att suga in mig i spelupplevelsen totalt. Detta fungerar helt okej men kanske inte fullt så bra som jag hoppats. Ljud har en tendens att läcka in ändå, vilket dock är något av ett i-landsproblem som egentligen inte stör mig så mycket.

Elite 800X 2Elite 800X är också ett mycket bekvämt headset som gör att öronen inte ömmar ens efter flera timmars användande. Detta har varit ett problem med många andra headsets men det är lyckligtvis inte närvarande här.

När det hela kommer till kritan är det dock en sak som väger tyngre än allt annat, nämligen ljudupplevelsen. Ett headset kan ha hur många finesser och funktioner som helst men det spelar ingen roll om ljudet inte levererar.

Som tur är är detta den kanske allra starkaste sidan med Elite 800X. Ljudet är nämligen fullkomligt fenomenalt och surround-funktionen med 7.1-ljud skapar en upplevelse som passar allt från racingspel till förstapersonsskjutare.

Att bränna runt på klassiska racingbanor i F1 2015 med Elite 800X är fantastiskt och jag hör hur vinden viner kring mitt huvud. Samtidigt kan jag höra fiender närma sig från alla håll och kanter i spel som Battlefield Hardline och Call of Duty: Advanced Warfare.

Elite 800X 4Den stämningsfulla musiken i Life is Strange får extra dimension i fler ljudkanaler och attacker i Mortal Kombat X har aldrig låtit lika köttiga. Ljudbalansen är även den ruskigt välgjord och bas och diskant blandas med mellanregister så bra att i princip alla spelgenrer fungerar utmärkt.

När prislappen landar på över 3000 kronor är detta en rejäl investering. Faktum är att Elite 800X på många håll kostar mer än en Xbox One gör idag, vilket kan göra det svårt att motivera kostnaden.

Om du väljer att investera i Elite 800X lär du dock inte bli besviken. Det är ett rejält headset som är stadigt byggt, bekvämt och som framförallt erbjuder en grym ljudupplevelse.

För att citera Nile City: ”Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet”. Turtle Beach Elite 800X må inte vara riktigt perfekta, men de hör till de absolut bästa lurarna på marknaden.

Största +
Ljudet är helt fenomenalt
Otroligt bekväma
Flera trevliga funktioner

Största –
Kostar i princip som en Xbox One

10av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*