Recension: Farming Simulator 15

Att Farming Simulator-serien har blivit en stor succé är det väl knappast någon som kan ha undvikit. Serien har frodats på PC de senaste åren och har även tagit sig till konsolvärlden. Nu är 2015 års upplaga här och det är dags för Farming Simulator att göra Xbox One-debut. Är det ett sant nöje att göra ett liv för sig som bonde eller är det bara en hård, fruktlös plåga?

image (15)Om du inte förstår det av namnet handlar Farming Simulator 15 om lantbruk. Jag plöjer mark, sår och slår den för att tjäna pengar som i sin tur leder till att jag kan köpa nya fordon, maskiner och djur. Allting har sin plats i det kretslopp som spelet målar upp. Tänk Harvest Moon men med John Deere-maskiner så är du på rätt väg.

Inledningsvis slås jag av det faktum att presentationen är minst sagt underväldigande. Grafiken ser inte alls ut att höra hemma på den nya generationens konsoler och det är egentligen bara fordonsmodellerna som imponerar. Dessa är dock högupplösta och detaljerade och ser faktiskt riktigt realistiska ut.

Musik är inte att tala om heller i någon större utsträckning utan under majoriteten av speltiden får jag vackert lyssna på brummandet från mina traktorer eller fåglarna som kvittrar. Efter ett långt och ganska uttdraget träningsläge har jag koll på hur jag sköter mina maskiner och allt annat jag kan behöva veta och då släpps jag lös för att börja bygga mitt lantbruksimperium. Eller det är åtminstone så jag målar upp det i mitt huvud. Då Farming Simulator 15 saknar något som ens kan anses vara i närheten av en handling får jag helt enkelt skapa den själv. I mitt huvud spelar jag som Torbjörn, en fattig slarver som efter flera års festande i huvudstaden har tvingats flytta hem och ta över familjens gård efter faderns bortgång.

image (16)Jag har spenderat ganska många timmar i Torbjörns skor nu och jag har sett honom växa tillsammans med gården. Jag är nämligen uppriktigt överraskad över hur pass kul jag har haft med Farming Simulator 15. Visst, många uppgifter är lika varandra och blir snabbt väldigt monotona. Samtidigt finns det något väldigt tillfredsställande med att utföra digitalt lantbruksarbete. Att sakta se min gård växa från ödmjuk storlek till ett enormt företag med mängder av rörliga delar är underhållande på ett sätt som jag aldrig kunnat föreställa mig.

Presentationsmässigt finns det som sagt en hel del att jobba på för utvecklarna och laddningstiderna är ofta bedrövligt långa. Den som är rädd för att bli uttråkad bör kanske tänka en extra gång innan en investering i Farming Simulator 15. Om du däremot är ute efter en förhållandevis lugn och ganska harmonisk upplevelse som skiljer sig från mängden kan du med gott samvete titta närmare på denna titel.

image (17)Spelet erbjuder i så fall många timmars hårt arbete utan att du behöver anstränga mer än dina fingrar. Bristen på musik är ett rejält minus men samtidigt finns det en perfekt melodi som passar för just denna titel.

”Jag är fattig bonddräng, men jag lever ändå…”

Största +
Harmoniskt
Mycket att göra

Största –
Kan bli långtråkigt
Undermålig presentation

6av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*