Recension: Magic 2015

Årets upplaga av digitala Magic har gått från den rejäla titeln Magic the Gathering: Duel of the Planeswalkers till kort och gott Magic 2015. Men även om titeln har förenklats har spelet inte blivit mindre komplicerat.

Eller ”komplicerat” är kanske fel ord. Magic the Gathering har aldrig varit känt för att vara överdrivet krångligt och invecklat. Däremot kan många bli avskräckta på grund av inlärningskurvan och de många elementen. Men så snabbt grundreglerna sitter är det ganska enkelt att lära sig resten.

Magic 2015 1För den som inte har någon som helst aning om vad Magic the Gathering handlar om är det kort sagt ett kortspel där jag spelar ut olika föremål eller karaktärer och slåss mot min moståndare. Upplägget följer inledningsvis ungefär samma mall som sten-sax-påse men det hela blir snart mer avancerat och dessutom roligare.

Det hela börjar med en tutorial som under ett par lektioner lär mig grunderna i Magic. Jag har länge velat lära mig spela Magic men har aldrig orkat ta mig tid till att sätta mig in i det. Med Magic 2015 har jag inte bara möjligheten, utan får dessutom en personlig guide som förklarar allt jag kan tänkas vilja veta om hur spelet fungerar.

När jag kan grunderna kan jag börja jobba mig genom matcher mot datorkontrollerade motståndare eller ge mig ut online för mänskligt motstånd. Det sistnämnda resulterar oftast i bittert nederlag för min del men jag har hela tiden kul.

Magic 2015 2Magic 2015 är ett spel som vågar hålla utmaningen på en hög nivå. Om jag spelar slarvigt kan jag räkna med att få stryk även av AI:n men om jag spelar mina kort rätt (bokstavligt talat) blir jag belönad för det. Jag hade aldrig kunnat ana att ett digitalt kortspel skulle kunna vara såhär spännande.

Om du inte har något som helst intresse av Magic lär du dock inte bli frälst av Magic 2015. Det är ett spel som i första hand vänder sig till de redan frälsta som är ute efter den senaste uppdateringen och i andra hand till de som är nyfikna på konceptet. Trots en välgjord tutorial har jag svårt att se vanliga dödliga bli lockade över till Magics värld.

Rent presentationsmässigt finns det bara så mycket man kan göra med ett digitalt kortspel. Korten är läckert designade med vackert målade motiv men när de används är presentationen mindre spektakulär. Utvecklarna skulle ha kunnat lägga till lite animationer för kortens varelser eller trollformler när de används men det hade förmodligen lett till ett betydligt större projekt än vad som anses vara realistiskt.

Även om presentationen överlag är relativt sparsmakad måste jag ändå medge att den är stilren och faktiskt riktigt snygg. Vitt och grått med vissa färginslag dominerar och det är väldigt trevligt att titta på.

Magic 2015 3Allteftersom jag spelar längre får jag tillgång till nya kort vilket låser upp nya möjligheter för mig. Magic 2015 är ett spel som kan kännas som att bli kastad i den djupa delen av bassängen. Men när jag väl börjar ta mina första simtag är känslan smått fantastisk. Det lär som sagt inte vinna över några skeptiker men om du någon gång varit sugen på att prova på Magic the Gathering är detta det bästa ställe du kan börja på.

Största +
Träningsläget lär dig allt du behöver veta
Djupet är i princip oändligt
Läcker presentation…

Största –
Som dock är lite väl sparsmakad emellanåt
Lär inte vinna över skeptiker

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*