Hogwarts Legacy

Fans av Harry Potter och hans magiska värld har sedan böckernas lansering under senare halvan av 90-talet trånat efter ett spel som ska göra magin rättvisa. Det har förvisso släppts tonvis av spel baserat på den glasögonprydde trollkarlens öden och äventyr men majoriteten av dem har varit relativt snabbt ihopsnickrade titlar gjorda för att lanseras samtidigt som de åtta filmatiseringarna gjort entré på bioduken.

Nu, efter år av utveckling är Hogwarts Legacy äntligen här och lovar att spelare och Potterheads världen över till slut ska få utforska titelns magiskola fullt ut samtidigt som en spännande berättelse ska äga rum. Eftersom spelets handling utspelas under senare delen av 1800-talet har utvecklarna inte heller behövt oroa sig för återkommande karaktärer eller att behöva ta hänsyn till redan etablerade händelser i det övergripande universumet utan de har haft ett blankt blad att jobba med.

Respekten för världen och inspirationen från filmversionerna står omedelbart helt klar då Hogwarts har återskapats med en otrolig detaljrikedom. I princip varenda dörr i den enorma skolan går att öppna och leder till hemligheter, överraskningar eller påskägg som långtida fans säkerligen kommer njuta av för fulla muggar. Designen av Hogwarts är tydligt inspirerad av filmerna och även soundtracket lånar delar av John Williams musik så även om det ska vara en fristående upplevelse gör utvecklarna allt för att väcka spelarens tankar från Harry Potter-filmerna, vilket i mitt tycke är på gott och ont.

Berättelsen i sig är skapligt engagerande då min egenskapade karaktär snabbt visar sig vara en trollkarl eller häxa med unika egenskaper, inte helt olikt en viss ärrprydd protagonist som även råkar bära böckernas namn. Karaktären flyttas av inledningsvis okända anledningar till Hogwarts som en femteårselev, vilket förmodligen är ett berättargrepp för att både låta karaktären vara en nykomling samtidigt som hen omedelbart får använda diverse mer avancerad (och stundtals oväntat brutal) magi. Dock känns det hela tiden aningen olustigt att karaktärer i tonåren som slungar Avada Kedavra och liknande trollformler och bokstavligt talat har ihjäl varandra. Böckerna om Harry Potter (och även filmerna) blev gradvis mörkare med tiden men det känns ändå lite fel, måste jag erkänna.

Spelmekaniskt är Hogwarts Legacy ett actionbetonat rollspel där jag får utforska Hogwarts och närliggande miljöer samt delta i diverse olika lektioner och helt enkelt leva livet som en student vid den anrika skolan. Mängder av hemligheter, sidoaktiviteter och annat gör sitt bästa för att slita åt sig min uppmärksamhet medan jag navigerar den skapligt välskrivna berättelsen och lär känna lärarna och eleverna på Hogwarts. Tyvärr är röstskådespelarna bakom huvudkaraktären (såväl manlig som kvinnlig) bedövande tråkiga och levererar sina repliker med samma inlevelse som en dead pan-komiker som inte är dead pan utan bara entonig. Andra karaktärer klarar sig betydligt bättre och inte helt oväntat är Simon Pegg höjdpunkten i rollen som skolans rektor.

Jag skulle inte beskriva mig själv som ett stort Harry Potter-fan. Jag har sett alla filmerna och jag har läst alla böcker (dock inte hela sista boken) men det är inget jag ser om eller läser om på regelbunden basis eller som jag ägnar särskilt mycket tankeverksamhet åt i dagliga livet, jämfört med exempelvis Star Wars som ligger mig extremt varmt om hjärtat. Jag har alltid sett Harry Potter som en franchise som existerar och som är klart kompetent med ett underhållningsvärde men inte mycket mer än så.

Därför har jag förmodligen kunnat ta mig an spelet utan nostalgi- och/eller fan-glasögonen och ser Hogwarts Legacy som ett underhållande actionrollspel som fans säkerligen kommer älska förbehållslöst och som icke-fans ändå kan avnjuta tack vare dess solida spelmekanik och vackra presentation. Ändå har jag svårt att rekommendera spelet och du som läser förstår säkert vart jag är på väg.

På grund av uttalanden kring transpersoner från författaren bakom Harry Potter och således hela det universum som böckerna och spelet utspelas i har jag oerhört svårt att faktiskt njuta av Hogwarts Legacy. Detta är förvisso inte på något sätt utvecklarnas fel och många kanske tycker att man bör skilja på verk och personen som i grund och botten ligger bakom verket. Utvecklarna och utgivarna har gjort sitt bästa att försöka distansera sig från författarens uttalanden men i slutändan går det inte komma från att ju mer spelet säljer desto rikare blir författaren, om så bara på grund av royalties. Och det är något som får upplevelsen att skära sig för mig. Om du vill eller kan bortse från detta är det helt upp till dig och då kommer du förmodligen ha en betydligt bättre upplevelse med Hogwarts Legacy då det trots allt är ett bra spel. Det kan rentav vara det bästa spelet som jag inte kan finna mig själv till att rekommendera.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*