Biomutant

Jag har varit nyfiken på Biomutant från svenska utvecklarna Experiment 101 under lång tid men av någon anledning blev det aldrig av att jag varken recenserade eller ens spelade det i samband med releasen i maj 2021. Därefter har jag sneglat på titeln allt mer men bestämde mig för att invänta den utlovade Xbox Series X-uppgraderingen. Nu är denna uppgradering här och jag har djupdykt in i denna muterade kung fu-fabel för att se om det lever upp till mina förväntningar.

I spelets inledning blir min egenskapade mutant utsedd till den som måste rädda Livets Träd från att bli förorenad och dö som följd av en mystisk kraft som försöker förgöra världen. För att göra detta måste jag hjälpa olika grupper av andra muterade djur, ta mig an uppdrag för att rädda trädens olika rötter och givetvis dela ut en hel del stryk under tiden.

Biomutant blandar närstrider med diverse skjutvapen och kastar dessutom in ett gäng psykiska krafter för att öka variationen. När jag skapar min karaktär kan jag välja en av flera olika klasser som ger diverse styrkor och svagheter, i klassiskt rollspelsmanér. Genom spelets gång kan jag välja vart jag vill fokusera mina uppgraderingar och den ursprungliga klassen jag valt behöver inte nödvändigtvis styra min spelstil helt och hållet om jag känner för att luta åt ett annat håll, vilket är välkommet.

Spelets berättelse är ganska rättfram utan större överraskningar och har en otroligt behaglig berättarröst som leder mig genom händelserna. Inga av spelets karaktärer pratar utan mumlar bara, vilket gör att berättarrösten får dra ett otroligt tungt lass. Som tur är sköter sig rösten riktigt bra men manuset lämnar en del att önska, i ärlighetens namn.

Som tur är håller striderna och utforskandet igång mitt intresse genom äventyrets gång och även om de många spelmekaniska elementen blir en smula röriga emellanåt känner jag att Biomutant är en riktigt trevlig upplevelse. Uppgraderingen till Series X har också gjort underverk för den tekniska presentationen med otroligt starka färger, hög upplösning och framförallt en silkeslen bilduppdateringsfrekvens.

Huruvida det är värt att hoppa in i spelet igen om du redan besökt den färggranna, postapokalyptiska världen eller inte låter jag vara osagt men om du ännu inte har tagit klivet in i Biomutants värld är detta helt klart det bästa alternativet just nu. Spelet må ha sina trubbiga kanter och kan kännas inte så lite opolerat emellanåt men det är ganska lätt att ha överseende med när striderna suger in mig och jag kan ägna timmar åt att bara utforska den färgstarka världen. Spelet är långt från perfekt men det är likväl en underhållande upplevelse väl värd din tid.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*