9 Monkeys of Shaolin

Under de senaste åren har den klassiska beat ’em up-genren fått ett rejält uppsving. Kungen på tronen är förstås Streets of Rage 4 men flera andra titlar har dykt upp på arenan också för att ta del av slagsmålssugna gamers världen över. En av de lite mindre titlarna som kanske inte fått full plats i rampljuset men som ändå erbjuder en fullgod fight är 9 Monkeys of Shaolin.

När fiskaren Wei Cheng tvingas bevittna hur ett gäng pirater brutalt slaktar hela hans by bestämmer han sig för att slå tillbaka. Han blir munk och ger sig ut för att hämnas på förövarna och detta genom att dela ut kopiösa mängder stryk till höger och vänster.

Ingen går säker när Wei Cheng börjar flänga sin stav omkring sig.

9 Monkeys of Shaolin är alltså en gammaldags brawler i ordets sanna bemärkelse och genom hela 25 nivåer skall det slås, sparkas, kastas och spöas för fulla muggar. Hade själva slagsmålsmekaniken varit dålig eller ens undermålig hade spelet snabbt blivit en riktigt trist upplevelse som inte var värd din uppmärksamhet. Som tur är visar det sig ganska omgående att utvecklarna vet hur man snickrar ihop ett välfungerande och djupgående stridssystem. Det är nämligen vansinnigt underhållande att dela ut knogmackor i 9 Monkeys of Shaolin.

Genom spelet kan Wei Cheng använda sig av tre vitt skilda stilar för att pulvrisera sina motståndare och varje stil kommer med sina egna attacker och fördelar. Den grundläggande stilen  är relativt enkel men de andra, som fokuserar på akrobatik respektive magi, gör båda sitt bästa för att sätta spinn på upplägget och sättet de fungerar tillsammans är kort och gott enastående.

Sex mot en? Likt en äkta shaolin-mästare är detta helt okej odds för Wei Cheng.

Med de tre olika stilarna följer även tre olika utvecklingsträd där jag kan spendera erfarenhetspoäng för att bygga Wei Cheng till en krigare som passar just mig och min spelstil. Detta gör att omspelningsvärdet ökar eftersom jag kan fokusera på olika stilar under olika omgångar, för att prova på och variera.

Lägg till det faktum att hela spelet kan spelas tillsammans med en vän både online eller lokalt och 9 Monkeys of Shaolin etablerar sig än mer som ett spel som beat ’em up-fans borde kolla in. Det innehåller miljöer som genren vanligtvis inte visar upp, ett underhållande uppgraderingssystem och en grafisk presentation som stundtals är rent enastående. Fans av genren är kort och gott skyldiga sig själva att inte missa 9 Monks of Shaolin.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*