TY the Tasmanian Tiger HD

Jag ska villigt erkänna att jag helt missade TY the Tasmanian Tiger när serien släpptes för snart 20 år sedan. Av någon anledning fanns spelserien inte på min radar och under den då pågående konsolgenerationen med Xbox, PS2 och Gamecube fanns det i ärlighetens namn andra spel som jag prioriterade först. Med det sagt har jag alltid varit ett fan av färgglada plattformsspel, särskilt med någon form av antropomorfiskt djur i huvudrollen så när en remaster av TY the Tasmanian Tiger dök upp hoppade jag på chansen direkt.

Vad jag får är ett ganska omärkvärdigt, traditionellt 3D-plattformsspel som på alla sätt och vis andas tidigt 00-tal. Detta är inte nödvändigtvis något negativt dock då TY bjuder på en hel del charm som ändå gör det förståeligt att spelet fick flertalet uppföljare.

Det är sant att bumeranger kan flyga men jag tror du misstolkat lite, Ty.

Beväpnad med två bumeranger är titelns Ty ute på äventyr för att ta reda på vad som hände hans föräldrar, som försvann i en mystisk portal efter strider mot en ondskefull fiende vid namn Boss Cass (ej att förväxla med gungan-ledaren Boss Nass från Star Wars). Ty måste samla ihop fem magiska föremål för att låsa upp en portal till den alternativa världen som kallas The Dreaming. Detta görs alltså genom plattformshoppande och enklare strider mot vanliga fiender och bossar.

Inledningsvis visar TY sin ålder ganska omgående och det är tydligt att detta inte är en fullfjädrad remake i stil med Crash Bandicoot- och Spyro-samlingarna. Istället är det samma spel som tidigare med skarpare presentation, med allt vad det innebär. TY må visa sina åldersringar tidigt men som ett fan av denna eras plattformsspel gör det mig inte det minsta utan jag välkomnar det enklare upplägget och det snudd på maniska samlande som var åh så vanligt under denna tidsera.

Efter att Pumbaa gått på steroider i några år fann han sig själv plötsligt i Australiens vildark.

Kamerakontrollen ställer dock till det lite emellanåt då även den känns som en relik från en svunnen era och den är överlag ganska flängig och den har en tendens att hamna i märkliga vinklar emellanåt.

Trots detta är TY the Tasmanian Tiger HD en klart godkänd uppdatering av en aningen bortglömd titel. Om du är ett fan av den typ av plattformsspel som dominerade under sent 90-tal och tidigt 00-tal bör du åtminstone kika närmare på Ty och hans äventyr. Förvänta dig kanske inte något mästerverk men en trevlig avkoppling är det minsann ändå.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*