Recension: Super Bomberman R

Bomberman har hängt med i spelsammanhang i ganska många år nu och har egentligen aldrig blivit helt inaktuell. Dussintals spel har släppts genom åren och det skall i ärlighetens namn säga att kvaliteten på dessa har varierat emellanåt.

Nu är Bomberman tillbaka med Super Bomberman R, en titel som ursprungligen släpptes exklusivt till Nintendo Switch förra året. Frågan är om Bomberman och hans gäng fortfarande kan locka spelare även år 2018?

Super Bomberman R bjuder något överraskande på ett relativt robust kampanjläge, komplett med en berättelse. Denna är förvisso totalt nonsensartad men den finns där för att ge en smula kontext till varför Bomberman och hans många syskon ger sig ut för att spränga allt de ser. Samtidigt lyckas de andra ”Bomberman Bros” få något som åtminstone liknar personligheter med några få animerade sekvenser i spelets inledning.

Kampanjen är alltså inget att hänga i julgranen men bjuder ändå emellanåt på en rejäl utmaning samtidigt som den gör ett bra jobb med att vänja in spelare i de olika delar av spelmekanik som finns. Vissa nivåer handlar om att bara spränga alla fiender, i andra behöver jag aktivera knappar och uppfylla andra mål för att komma vidare.

Men hjärtat i Bomberman-serien är och har alltid varit i flerspelarläget och på denna front levererar Super Bomberman R precis som förväntat. Flerspelarlägena är intensiva, underhållande och kan skapa och förstöra vänskaper på några sekunder.

Xbox One-versionen kommer komplett med alla uppdateringar som Switch-versionen har fått sedan lansering vilket resulterar i ett riktigt välfyllt spel. Utöver de vanliga Bomberman-karaktärerna finns det flera figurer tillgängliga att låsa upp som plockas från Konamis rika spelhistoria. Vic Viper, Pyramid Head och flera andra karaktärer finns tillgängliga. I och med den senaste uppdateringen som släpptes häromdagen finns även Solid Snake tillgänglig, återigen med röst av David Hayter. Exklusivt för Xbox One-versionen hittar vi även en otroligt söt Master Chief.

Grafiskt sett kanske du inte tänker att Bomberman är något att hänga i granen men faktum är att titeln är oväntat ren och snygg. Bilduppdateringen är hög och stabil och spelet bjuder dessutom på en hel del riktigt läckra ljuseffekter. På det hela taget är det tveklöst det snyggaste Bomberman-spelet hittills.

Om du har tänkt spela själv finns risken att Super Bomberman R lämnar dig lite snopen. Kampanjen är inget märkvärdigt utan agerar mest boot camp för flerspelarläget. Men så snart du ger dig in i flerspelarmatcher (antingen lokalt eller online) kommer du att få uppleva spelet så som det är tänkt. Då kommer du erbjudas en flerspelarfest som lockar till lika mycket skratt som Bomberman har gjort under alla år sedan den första delen.

Största +
Vansinnigt underhållande flerspelarläge
Oväntat läcker presentation
Härligt varierande karaktärer som kan låsas upp

Största –
Kampanjläget är nonsens

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*