Recension: Rogue Trooper Redux

Jag missade egentligen inte Rogue Trooper när det släpptes för många år sedan. Jag var väl medveten om spelets existens och ville gärna prova det men det ville aldrig sig riktigt så spelet förblev en dröm för mig. Fram tills nu, då den nya versionen av spelet, med tillägget ”Redux” har dundrat ut på nya konsoler, mer än tio år efter den ursprungliga lanseringen. Det vi bjuds på är ett actionspel av den gamla skolan, på gott och ont.

Trooper 1Rogue Trooper Redux följer en grupp genetiskt modifierade supersoldater och bygger på en serietidning som debuterade redan 1981. Huvudkaraktären Rogue är den ”ensamme” hjälten vi följer genom spelets gång. Jag skriver ”ensamme” på detta sätt då han egentligen har sällskap av flertalet vänner, deras personligheter finns dock sparade på mikrochip som Rogue bär med sig. Rogue och de andra är efter ett katastrofalt militärt anfall på jakt efter en förrädisk general. Manuset står aldrig i centrum i Rogue Trooper Redux men innehåller trots detta en hel del underhållande dialog mellan Rogue och hans digitala kumpaner.

Det är istället tredjepersonsskjutande som lirar huvudrollen och här är spelet faktiskt riktigt trevligt. Det känns på alla sätt som ett spel från 2006 men detta är inte nödvändigtvis något negativt. Då spel till ursprungliga Xbox och PlayStation 2 börjas anses vara ”retro” får även Rogue Trooper klassas som ett retrospel på det sättet, åtminstone i mina ögon.

Trooper 2Kontrollen är relativt klumpig, särskilt jämfört med dagens standard och trots att grafiken putsats till rejält från originalet är det långt ifrån ett vackert spel. Färgtemat går i mörka toner av blått, grått och grönt för den mesta delen vilket ger en väldigt dämpad ton genom hela spelet. Designen i sig är det inget fel på men det får mig att sakna de färgsprakande bilderna signerade Dave Gibbons i serietidningen.

Samtidigt som många delar av Rogue Trooper Redux är föråldrade finns det ändå en rejäl dos charm i spelet. Det finns något med spelet som känns unikt och som förmodligen aldrig skulle kunna utvecklas i dagens spelklimat och det faktum att en nyversion av Rogue Trooper ens existerar är smått häpnadsväckande.

Trooper 3Om du är nyfiken på ett spel som på många sätt är väldigt generiskt men som på ännu fler sätt är helt unikt bör du göra dig själv en tjänst och kolla in Rogue Trooper Redux. Old school-mentaliteten i detta actionspel lär inte tilltala alla men de som kastar sig in i äventyret kommer att finna flertalet charmiga personligheter och tunga actionstrider att avnjuta. Spelet påminner på många sätt om en klassisk B-action som du inte kan låta bli att uppskatta, trots de uppenbara bristerna.

Största +
Fullt av charm
Underhållande karaktärsgalleri
Uppgraderingssystemet

Största –
Känner av tidens tand på många sätt
Stel kontroll
Blek grafisk design

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*