Recension: NHL 18

Det har gått över 20 år sedan jag var riktigt insatt i hockey i allmänhet och NHL i synnerhet. Som ung grabb under 90-talet var jag i den perfekta åldern för att fastna hård i träsket med Hockeybilder som skulle samlas, sorteras och bytas. Till mina favoritlag (med andra ord: de lag som fick sitta längst fram i min pärm) hörde New York Islanders, New York Rangers och Philadelphia Flyers. Jag hade under denna period i livet stenkoll på nordamerikansk hockey.

NHL18 2Spola fram till 2017 och jag har ingen koll alls. Jag vet knappt vilka lag som spelar i NHL nuförtiden och i Sverige vet jag att mitt favoritlag Södertälje SK ligger ganska risigt till i Hockeyallsvenskan men det är egentligen allt. Däremot har jag hållit mig hyfsat uppdaterad när det gäller NHL-spelen och har provat på samtliga delar som släppts till nuvarande konsolgeneration.

NHL 15 led av flera barnsjukdomar och var ganska sparsmakat när det kom till innehåll men förra årets NHL 17 bjöd på en betydligt mer matig upplevelse och vi har även under de senaste åren fått ta del av coaching-funktionen som är ett perfekt hjälpmedel för att lära nykomlingar att spela NHL på bästa sätt. Denna funktion har utvecklats och förbättrats på en rad olika sätt inför årets upplaga och det är nu enklare än någonsin att få en utförlig och lättförståelig genomgång av de ibland avancerade spelsystemen.

NHL18 1Just den rena spelmekaniken verkar vara den punkt som det har fokuserats mest på inför NHL 18. Det briljanta SkillStick-systemet, som låter dig kontrollera hockeyklubban med den högra styrspaken, har förärats med en rad förfiningar, finter och andra trick som bidrar till en mer autentisk hockeykänsla.

För ett par år sedan introducerade EA Sports ett enklare kontrollschema som var inspirerat efter kontrollen i legendariska NHL ’94 och detta har sedan följt med genom flera spel. I år har det fått sällskap av ett mer arkadinspirerat upplägg kallat Threes som, precis som namnet antyder, spelas med endast tre spelare på varje lag. Reglelboken kastas ut genom fönstret i detta läge och först till sju mål vinner. Det är ett härligt underhållande arkadläge som säkerligen kan etablera sig som ett givet partyspel för hockeyfantaster.

NHL18 3Bland alla spännande nyheter och förbättringar i NHL 18 är det trist att vi inte får ett storydrivet karriärläge. The Journey har visat sig vara en stor framgång i FIFA-serien och även Madden-spelen har numera anammat detta tillskott. Att få följa en hockeyrookie kämpa sig genom farmarligan upp till NHL med en ordentlig story hade varit guld värt, särskilt för mig själv som är ett stort fan av hockeyfilmer. Eller varför inte få följa ett helt lag med udda karaktärer som kämpar sig till framgång, något i stil med Slapshot eller Mighty Ducks-serien? Förhoppningsvis är detta något som EA Sports väljer att inkludera till nästa års upplaga.

NHL 18 är utan större konkurrens (både bildligt och bokstavligt talat) det bästa hockeyspelet på marknaden. Det bjuder på stor realism med SkillStick-systemet och fantastisk puckfysik för den som önskar det och flera mer lättillgängliga alternativ för den som vill doppa tårna lite först innan de dyker ned i Franchise-läget. Virtuell hockey kan förmodligen bli bättre med lite god vilja men just nu är NHL 18 ett måste för fansen.

Största +
Nya spelläget Threes
Förbättrad coaching-funktion
SkillStick är fortfarande en uppenbarelse

Största –
Inget storydrivet karriärläge

Silverlogga

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*