Recension: Resident Evil: Revelations

Revelations-delen av Resident Evil har haft en märklig uppväxt. Den första delen släpptes ursprungligen exklusivt till Nintendo 3DS, för att senare konverteras till förra generationens konsoler under 2013. Därefter kom den episodbaserade uppföljaren som släpptes under 2015. Och här står vi nu, med en uppdaterad version av originalet som släppts till Xbox One mer än fem år efter den ursprungliga lanseringen. Vi har redan skrämts från vettet av Resident Evil 7 tidigare i år, frågan är hur Revelations känns i det läget?

RE1Faktum är att det känns ganska bra. Om du tycker om skräckspel med starka actioninslag, åtminstone.

Resident Evil: Revelations var vid den ursprungliga lanseringen ett steg tillbaka och ett steg framåt samtidigt. Det gick tillbaka till ett mer skräckfokuserat upplägg efter att serien tagit ett rejält steg åt renodlad action i Resident Evil 6. Jill Valentine och Chris Redfield står i fokus i en berättelse där en ondskefull organisation försöker sprida farliga virus genom världshaven. I klassisk RE-anda är detta dock bara en liten del av det övergripande narrativet, som för den som undrar äger rum mellan del fyra och fem i huvudserien.

Spelet äger till stor del rum på ett kryssningsfartyg där allt inte riktigt står rätt till. De klaustrofobiska miljöerna med trånga korridorer passar serien perfekt och lyckas många gånger återskapa den täta stämningen från de första spelen. Visuellt har spelet anpassats bra till nuvarande generation och det ska mycket till för att en ovetande skulle kunna gissa att det rör sig om en konvertering av ett Nintendo 3DS-spel.

RE 2Spelet har även en klar fördel i att det går att skjuta och röra sig samtidigt, vilket historiskt sett varit svårt att göra i Resident Evil-spelen. Detta förtar inte spänningen på något sätt men gör att upplevelsen känns mer flytande och mer flexibel. Kontrollen har dock en tendens att kännas aningen klumpig och ryckig ibland men det är ändå miltals bättre än tank-kontrollen från seriens första delar.

Det bjuds även på en rad skrämselmoment och även om de aldrig frammanar riktigt samma panikkänslor som undertecknad fick av Resident Evil 7 är det tillräckligt för att jag ska hoppa till emellanåt. Striderna fungerar överlag riktigt bra och är ofta väldigt intensiva och underhållande.

RE3Resident Evil: Revelations är en välgjord nyversion av ett av de bästa skräckspelen till Nintendo 3DS. Visst syns ålderns tand då och då i såväl presentation som spelmekanik men överlag är det ett väldigt trevligt tillskott till spelbiblioteket på Xbox One som redan nu innehåller en lång rad RE-titlar. Är du ett fan av serien bör du definitivt ta en närmare titt på denna del.

Största +
Stämningsfulla miljöer
Klassisk RE-handling

Största –
Känns aningen föråldrat vissa stunder

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*