Recension: Mega Man Legacy Collection 2

För nästan exakt två år sedan släppte Capcom Mega Man Legacy Collection, en samling av några av 8-bitarserans bästa, svåraste och mest underhållande spel. Mega Man 1-6 fördes in i den moderna tidsåldern med denna samling och i min recension av samlingen klagade jag egentligen bara på en enda sak: Att Mega Man 9 och 10 inte fanns med.

Legacy 2Nu är det till slut dags för dessa titlar att få ny tid i rampljuset, givetvis i sällskap av Mega Man 7 och 8 också, som släpptes till Super Nintendo respektive PlayStation under 90 talet. Del 9 och 10 däremot är inte alls lika gamla utan släpptes så sent som förra konsolgenerationen.

Det känns inledningsvis lite snålt att endast få ta del av fyra spel i denna samling jämfört med sex stycken i föregångaren. Jag hade gärna sett att X-serien gett sig in i leken men detta sparas säkerligen till en egen samling. De fyra spel som faktiskt finns med (och extramaterialet till de två senare delarna) håller dock för det mesta skyhög klass och passar utan tvekan in i historieböckerna jämsides föregångarna. Det svagaste kortet är Mega Man 7, som känns aningen spretigt, som att Capcom vid tillfället inte riktigt visste hur de bäst skulle utnyttja den nya hårdvaran i SNES på bästa sätt. Spelets bossar är aningen oinspirerade och svårighetsgraden är något obalanserad.

I Mega Man 8 blir det betydligt bättre och kraften i PS1 gav utvecklarna otroligt mycket spelrum vilket ledde till fantastiska animationer och bakgrunder. Spelet ser än idag helt fantastiskt ut och bjuder på en väl balanserad utmaning och charmiga bossar i kombination med härligt usel dubbning av de animesekvenser som berättar spelets handling.

Legacy 1Mega Man 9 och 10 går däremot tillbaka till rötterna och ser ut som klassiska NES-spel. De har även anammat utmaningen från seriens tidiga delar och skruvat upp den till 11. Faktum är att Mega Man 9 förmodligen är det svåraste spelet i serien överhuvudtaget och det sätter verkligen din skicklighet på prov.

För att underlätta för nykomlingar finns det en funktion som gör att Mega Man har dubbelt så mycket hälsa eller snarare att fiender bara gör hälften så mycket skada. Detta underlättar under många sekvenser för den som vill använda det men spelen är ändå brutalt utmanande emellanåt.

När det gäller själva emuleringen finns det inte mycket att klaga på, spelen flyter på felfritt som när som på en del lagg i vissa delar av de äldre spelen, vilket förmodligen var närvarande även i originalet. Utöver detta finns det lite annat smått och gott att njuta av, till exempel spelens soundtrack och diverse artwork. Det är trevliga tillskott som fyller ut materialet men med tanke på den ringa prislapp samlingen säljs för är det svårt att tro att någon skulle känna sig rånad.

Legacy 3Mega Man Legacy Collection 2 är en samling av de något mindre legendariska spelen i en legendarisk serie. Det framkallar inte riktigt lika starka nostalgikänslor som den första samlingen gjorde men är du ett fan av Mega Man gör du rätt i att kolla in den, likväl.

Största +
Många timmars utmaning
Trevligt extramaterial
Fantastisk musik

Största –
En samling mindre populära, inte fullt lika klassiska, spel som föregångaren
Vissa små tekniska problem

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*