Recension: Dead by Daylight

Om du någon gång har sett en klassisk slasherfilm borde du veta att det finnas en särskild regel som du måste följa för att ha en chans att överleva till slutet.

DBD 3Det handlar inte om att du inte får ha sex eller att du måste vara den oskyldiga, försiktiga hjälten eller hjältinnan. Regeln är inte heller att du måste agera resonligt eller logiskt. Nej, den allra viktigaste regeln för att överleva en slasherfilm är att dina vänner måste dö.

Tänk efter så vet du att det är sant. I slutet av valfri slasher är det oftast endast en, möjligtvis två, karaktärer kvar men alla andra har fallit offer för mördarens kniv, yxa, machete, klor eller vad de nu använder sig av. Men det finns ett spel som går emot denna regel en aning.

Dead by Daylight är ett spel som gärna vill placera mig som spelare mitt i en slasherfilm, komplett med skräckinjagande mördare, obehagliga miljöer och diverse demoniska företeelser. Spelet har funnits ute till PC ett tag och har nu till slut nått konsoler.

Exakt hur jag ska fly eller mörda är dock oklart under mina första matcher. Dead by Daylight innehåller nämligen inte någon form av tutorial överhuvudtaget. Jag väljer en karaktär, hoppar in i en match och därefter får jag prova mig fram innan jag lär mig hur jag ska spela på bästa sätt. I min första match valde jag en mördare som föreställer en galen doktor, enbart baserat på utseendet.

DBD 2Matchen gick sisådär och jag lyckades med nöd och näppe besegra hälften av överlevarna. Efter lite sökande på internet och kommentarer från vänner fick jag veta att doktorn är en av de svårare karaktärerna att använda. Det hade varit trevligt om spelet antytt detta på något sätt.

På detta sätt fortsätter det under de första timmarna. Jag har ingen aning om vad olika specialattacker eller förmågor gör, varken som mördare eller överlevare och det hela blir ett upprepande av trial and error, vilket blir aningen frustrerande.

Efter ett par timmar börjar jag dock lära mig exakt hur jag ska spela och vilka karaktärer som passar mig bäst. Det blir roligare och roligare och jag finner mig själv med att njuta av spelet betydligt mer än tidigare. Det lurar dock flertalet problem i bakgrunden som håller tillbaka upplevelsen.

För det första är spelet ganska undermåligt rent tekniskt. Karaktärers animationer är stela och ryckiga, presentationen är ganska platt överlag och kontrollen känns inte helt hundraprocentig heller. Dessutom är laddningstiderna inför varje match olidligt långa och får mig nästan att tappa intresset. Vid flertalet tillfällen har matcher valt att helt enkelt inte starta eller kasta ut mig från lobbyn också, vilket är väldigt frustrerande.

DBD 1Detta är synd då Dead by Daylight har ett tämligen unikt upplägg (med undantag för konkurrensen från Friday the 13th-spelet) och gör många saker väldigt bra. Hur pass tolerant du är gällande ovan nämnda brister lär med största sannolikhet bero på vilka du spelar med. Spelar du med främlingar lär du tröttna ganska snabbt men om du har ett gäng kompisar att spela med höjer det underhållningsvärdet rejält.

Om du spelar med dina vänner, tänk då på att de inte behöver dö för att du ska kunna vinna.

Största +
Underhållande upplägg
Djup spelmekanik

Största –
Undermålig teknik
Ingen tutorial
Problem med laddning och uppkoppling

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*