Recension: Battlefield 1

Jag skakar på huvudet, rensar bort leran från mitt ansikte och försöker urskilja vad som precis hänt. Mina öron ringer fortfarande som en följd av den explosion som just slungat mig genom luften och sedan hårt ned i den leriga marken. Min direkt omgivning kantas av sönderslitna kroppa, långt borta hör jag hur fienden närmar sig och skriker på ett främmande språk. Jag fumlar efter mitt gevär som verkar ligga precis utom räckhåll. I sista sekund får jag tag i det och kan sätta två slarviga skott i den fiendesoldat som just upptäckt mig.

Jag reser mig långsamt upp och blickar ut över det skådespel som utspelas hela vägen bort till horisonten. Ett stridsflygplan blåser förbi farligt nära marken och klipper nästan sina vingar mot ruinerna av en väderkvarn. Mina medsoldater rusar fram mot fienden som befäst sig i skyttegravar längre fram. Jag tar ett djupt andetag och vet att mina nästa steg mycket väl kan bli mina sista. Sedan börjar jag springa framåt…

bf-1-4Battlefield 1 är ett spel som bygger på minnesvärda ögonblick. Det handlar om saker som sker på skärmen som etsar sig fast i ditt medvetande och som hänger kvar långt efter att du lagt ifrån dig handkontrollen. För första gången på flera år levererar DICE en riktigt bra kampanj, med fem (egentligen sex) skilda minikampanjer som alla berättar helt fristående historier från olika delar av Det Stora Kriget. Jag får följa en fräck amerikansk pilot som på grund av lögner och fulspel blir krigshjälte, jag kontrollerar en ung brittisk soldat som får i uppdrag att leda en stridsvagn genom fiendens linjer och jag får kämpa sida vid sida med Lawrence av Arabien.

Kampanjerna varierar i längd och kvalitet men alla erbjuder ändå minnesvärda upplevelser och spektakulära ögonblick. Bland det mest slående hittar vi en vild flykt genom Ingenmansland och en strid ovanpå en brinnande zeppelinare. Battlefield 1 struntar i att berätta ett sammanhängande narrativ över 7-8 timmar utan väljer att bjuda på en slags antologi och det visar sig vara ett genialiskt drag.

bf-1-3Men hur spektakulära saker och ting blir i kampanjen bleknar de ändå i jämförelse med flerspelarläget. I vanlig ordning är det här Battlefield verkligen skiner och vi får ta del av klassiska spellägen som Conquest och Rush tillsammans med nykomlingen Operations. Just Operations har snabbt visat sig bli min personliga favorit och kan mycket väl bli mitt standardläge i Battlefield från och med nu istället för Conquest.

I Operations gäller det för ena laget att försvara sig mot anstormande fiender. Om fienden lyckas ta över ett par kontrollpunkter på kartan innan deras totala saldo av soldater tar slut vinner de det området. Det försvarande laget får då rycka tillbaka till nästa område och det hela börjar om igen. För att vinna måste försvararna stå lyckas stå emot tre anfallsförsök från fienden och det anfallande laget måste på dessa försök lyckas ta kontroll över samtliga områden för att gå segrande ur striden.

bf-1-2Detta leder till utdragna dueller där en handfull soldater är de sista som kan anfalla innan deras våg slås ned. Spänningen blir snabbt otroligt intensiv och matcher kan bli långa och svänga fram och tillbaka. Operations är det klart bästa läget som DICE har introducerat sedan Rush gjorde sin debut för många år sedan.

Oavsett vilket spelläge du väljer kan du dock räkna med en kavalkad av minnesvärda ögonblick. Eftersom mänskliga spelare inte är lika förutsägbara som AI-kontrollerade kan häpnadsväckande och överraskande saker ske i princip när som helst. Ett plan kan krascha precis framför dig när du rider genom öknen. En stridsvagn kan plötsligt vråla genom en husvägg där du ligger i bakhåll och en välplanterad handgranat med senapsgas kan göra processen kort med en anstormande fiendetrupp.

bf-1-1Battlefield 1 är kort och gott ett fantastiskt multiplayerspel som bjuder på några av seriens absolut bästa kartor, en ny spännande dynamik med de gamla tidsenliga vapnen och nya spellägen. Samtidigt lyckas DICE bjuda på ett enspelarläge som är det bästa i serien sedan Bad Company 2. Battlefield 1 är också vansinnigt läckert med stabil bilduppdatering och några av generationens bästa ljud- och ljuseffekter. Det finns vissa problem med systemet för att bjuda in kompisar att spela med men överlag är Battlefield 1 en ren triumf och mitt nya standardval när det kommer till multiplayer.

Största +
Operations
Välgjord kampanj
Presentationen är fantastisk

Största –
Systemet för att bjuda in vänner
Framtida DLC riskerar att splittra spelarna i två grupper

Silverlogga

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*