Recension: Song of the Deep

Det stora blå. Det oändliga havet. Världens största mysterium är inte vad som döljs ute i rymden utan vad som finns under den yta som täcker majoriteten av vår planets yta.

Detta har Insomniac tagit tillvara på i deras nya äventyr Song of the Deep. Spelet inleds när en ung flicka ensam dyker ned under vattenytan i en egenbyggd ubåt för att hitta hennes försvunne far. Vad som följer är en spännande resa där vi får utforska sjunkna städer, bekämpa havens monster och lösa flertalet pussel.

Song of the Deep 1Song of the Deep lyckas med det mesta det försöker åstadkomma. Spelvärlden är ruskigt vacker och fångar verkligen känslan av att utforska ett enormt hav. Insomniac vet vid det här laget exakt hur de ska använda färger i sina spel för att få bästa effekt och det är extra tydligt i Song of the Deep. Musiken är tät och stämningsfull utan att ta överhand och den resterande grafiska presentationen levererar också även om bilduppdateringen dessvärre faller lite emellanåt.

Det tar inte mer än ett par minuter innan jag kontrollerar ubåten utan några som helst problem och det är en fröjd att styra den genom den mystiska världen. Genom äventyrets gång låser jag upp nya vapen och hjälpmedel som gör att jag kan ta mig till platser som jag tidigare inte kommit åt.

Song of the Deep 2Upplägget påminner inte så lite om Metroid och Castlevania och det är spännande att se vilken del av kartan jag ska komma åt härnäst. Kartan i sig är välgjord och tillräckligt varierad för att hålla mitt intresse vid liv samtidigt som den inte når riktigt samma nivåer som snarlika Ori and the Blind Forest.

Spelet har dock en svaghet, vilket är stridssystemet. Det är ingen katastrof på något sätt men striderna känns på något sätt lite klumpiga och inte alls lika smidigt som resten av spelet. När det blir dags för de lite tuffare striderna känns kontrollen inte helt optimal för de manövrar som krävs.

I övrigt fungerar kontrollen dock utan klagomål och spelets allra starkaste sida är att bara glida omkring i havet och utforska världen i jakt på nya hemligheter.

Song of the Deep 3Song of the Deep tilltalar nyfikenheten hos mig på ett sätt som gör spelet svårt att släppa. Äventyret tar bara drygt 7-8 timmar att klara men världen är fylld med hemligheter och överraskningar för den som är villig att utforska ordentligt.

Insomniacs senaste titel må inte vara lika stor och bombastisk som deras Ratchet & Clank-spel eller Sunset Overdrive men det är en betydligt mer stämningsfull titel som tillfredsställer på ett helt annat sätt. Det är en lugn och stundtals harmonisk upplevelse som alla gör rätt i att titta närmare på.

Största +
Väldigt vackert
Smarta pussel
Stämningsfull musik

Största –
Stridssystemet är inget vidare

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*