Recension: Pac-Man 256

Ända sedan det ursprungliga Pac-Man släpptes under 1980-talet har den legendariska nivå 256 varit omtalad. På grund av det begränsade minnet i dåtidens arkadmaskiner kunde Pac-Man inte spelas förbi nivå 256 då det helt enkelt inte fanns mer minne för att rita upp spelet och därför dök det upp en glitch som i princip kraschade spelet.

Pac-Man 1Det är med detta i åtanke som Bandai Namco och utvecklaren Hipster Whale har snickrat ihop Pac-Man 356, en helt ny tolkning av den ikoniske spelhjälten där spelaren ständigt jagas av en glitch som äter upp mer och mer av kartan. Det hela påminner om en så kallad Endless Runner men med en tydligt Pac-Man-twist och det fungerar faktiskt riktigt bra.

Målet med spelet är att helt enkelt ta mig så långt som möjligt innan jag fångas av antingen glitchen eller något av spelets många spöken. Jag kan plocka upp frukter för mer poäng och Power Pellets för att ta striden direkt till spökena. Det hela målas upp ur ett isometriskt perspektiv istället för rakt ovanifrån vilket skapar en lite annorlunda känsla jämfört med klassiska Pac-Man.

Pac-Man 2Jag kan också låsa upp en rad olika specialföremål som kan användas på olika sätt för att underlätta min resa mot de högsta poängen eller för att ställa till det för mina mottävlande. Just det, Pac-Man 256 innehåller stöd för upp till fyra spelare samtidigt och det är i detta läge som spelet verkligen skiner.

När fyra spelare tillsammans tävlar mot varandra för att vara den som överlever längst blir det snabbt kaosartad men samtidigt vansinnigt underhållande. Pac-Man 256 visar sig vara ett oväntat underhållande partyspel som håller bättre än väntat för en titel som ursprungligen släppts till mobiltelefoner.

Pac-Man 3Hipster Whale har lyckats förvalta känslan från det ursprungliga Pac-Man samtidigt som de introducerar flera nyheter i ett nytt koncept som visar sig passa Pac-Man som hand i handske. Pac-Man Championship Edition DX är enligt undertecknad fortfarande det ultimata Pac-Man-spelet men Pac-Man 256 är helt klart ett värdigt tillskott i en av spelvärldens mest anrika serier.

Med ett pris på under 50-lappen har du helt enkelt ingen anledning för att inte ge Pac-Man 256 en chans. Det är ett vanebildande spel som lätt kan få timmarna att flyga i väg, särskilt i sällskap med ett par goda vänner.

Största +
Vanebildande
Underhållande upplägg
Fångar stämningen från klassiska Pac-Man

Största –
Inte fullt lika underhållande på egen hand

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*