Recension: Dead Island: Definitive Collection

Jag spelade aldrig särskilt mycket av Dead Island när det ursprungligen släpptes. Jag vet inte varför, då konceptet är helt i min smak och upplägget lockade. Av någon anledning blev det helt enkelt aldrig av utan jag spelade några timmar från start och gick sedan vidare till andra titlar.

Dead Island 3Nu när Dead Island och dess halv-uppföljare Riptide anlänt på Xbox One har jag fått chansen att rätta till mitt misstag och jag är glad för det. Dead Island: Definitive Collection lär aldrig gå till historien som några av tidernas bästa spel men samlingen innehåller ett par titlar som kort och gott är vansinnigt underhållande.

Själva spelandet kan jämföras med Dead Rising möter Skyrim möter Sällskapsresan

Kort sammanfattning: Dead Island utspelas på en paradisö som invaderas av zombier och det är upp till mig och mina vänner (AI eller mänskliga) att ta oss därifrån. För att nå detta mål måste vi utföra en rad uppdrag i den öppna spelvärlden samt döda många, många zombier.

Själva spelandet kan jämföras med Dead Rising möter Skyrim möter Sällskapsresan. Stort fokus ligger på att samla föremål för att kunna utveckla och förbättra mina vapen. En simpel paddel kan med lite fantasi förvandlas till ett electrificerat, spikförsett dödsvapen och det finns utrymme för gott om kreativitet.

Dead Island 1Uppdragen i spelet är inte de mest nyskapande utan kan oftast kokas ned till att hämta ett föremål på en viss plats eller rädda en karaktär och eskortera dem. Uppdragen är dock nästan konstant underhållande och det blir liksom aldrig tråkigt att slå in skallarna på de odöda monster som terroriserar paradiset.

Särskilt i samarbetsläget blir spelet extremt underhållande och även om det finns småsaker som jag stör mig på och vissa buggar som hänger kvar är Dead Island på många sätt ren spelglädje. Miljöerna är vackra och karaktärerna skiljer sig precis lagom mycket åt för att det ska vara värt att testa dem alla. Introlåten ”Who do you Voodoo?” är dessutom farligt lätt att få på hjärnan.

Att under rådande zombieapokalyps dra på sig ett par Wolverine-klor och gå loss på en hord fiender är fånigt och dumt men otroligt kul.

När du är färdig med Dead Island kan du hoppa över till Riptide, en titel som inte riktigt är en uppföljare utan snarare en fortsättning på originalet. Här får vi se mer av vad som hände efter Dead Island och vi får utforska nya miljöer och nya fiender. Mängden innehåll i denna samling är stor och det är ett spel som är lätt att hoppa in i för att spela bara en stund eller flera timmar i sträck.

Dead Island 4Tonen i de båda spelen är samtidigt lättsam och självmedveten. Att under rådande zombieapokalyps dra på sig ett par Wolverine-klor och gå loss på en hord fiender är fånigt och dumt men otroligt kul. Det hela är så ”tounge in cheek” att det aldrig blir osmakligt eller obehagligt. Spelet är heller inte särskilt otäckt trots temat men det ska det heller inte vara.

Även om du inte har tre vänner att spela med är Dead Island fortfarande underhållande och svårighetsgraden håller sig på en stabil nivå. Att allt DLC är inkluderat gör spelet än mer välfyllt än det var tidigare. Dead Island: Definitive Collection är ett bra exempel på hur äldre spel kan putsas till för en ny generation. Grafiken är bättre, spelet flyter bättre och är mer välfyllt och det är framförallt roligt att spela. Det kan mycket väl vara det perfekta spelet att ta sig an under regniga sommarkvällar.

Största +
Kreativa vapen
Välfyllt
Kraftigt uppdaterad presentation

Största –
Vissa buggar finns kvar

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*