Recension: Call of Duty: Black Ops III

Treyarch är tillbaka i förarsätet för Call of Duty-serien och har nu dundrat ut Black Ops III, som utan tvekan är ett av årets största spelsläpp. Efter förra årets otroligt underhållande Advanced Warfare har Treyarch haft pressen på sig för att toppa den upplevelsen. Med Black Ops III både lyckas och misslyckas de, dock på olika områden.

Black_Ops_3_Provocation_WM_1444637304Kampanjen i Black Ops III har endast minimala kopplingar till de tidigare spelen och följer en soldat (man eller kvinna) som inledningsvis blir svårt skadad i stristrid och svävar mellan liv och död under en lång tid. När min kvinnliga soldat väcks till liv igen har hon förvandlats till en oerhört kraftfull cyborgkrigare som inom vissa sätt är mer maskin än människa.

Inledningen påminner en aning om början på Advanced Warfare, med skillnaden att allting har expanderats. Istället för fiendedrönare slåss jag mot en renodlad robotarmé och istället för att huvudkaraktären mister en hand får hon båda armar avslitna och benen krossade.

Därefter slutar dock likheterna och Black Ops III blir något helt annat. Det känns som att Treyarch försökt skriva en handling som ställer svåra frågor om mänsklighet och när man egentligen slutar att vara människa och blir en maskin.

Black_Ops_3_John_Taylor_WM_1444637300Resultatet är dock en berättelse som slår knut på sig själv och blir mer förvirrande än medryckande. Christopher Meloni (känd från Wet Hot American Summer och Law & Order: SVU) är härligt överspelande i rollen som John Taylor, en av de förstärkta soldater som inte har helt rent mjöl i sin påse. Han förvaltar arvet efter Kevin Spacey väl och är dessutom minst lika porträttlik i sin digitala inkarnation.

Det är dock inte bara handlingen som är en besvikelse utan själva uppdragen känns även de mindre inspirerade än i tidigare delar. Det verkar nästan som att Treyarch har tappat lusten att designa en spännande kampanj och även om stöd för fyra spelare har återintroducerats räcker det tyvärr inte för att lyfta kampanjen.

Med det sagt är samarbetsläget ett välkommet tillskott och hjälper till att höja pulsen rejält emellanåt. Framförallt då jag slipper korkade AI-partners som mest ställer sig i vägen. Samarbete står även i fokus i det nya, utökade Zombies-läget.

Black_Ops_3_Zombies_Shadows_of_Evil_1_1446812703Här har Treyarch tagit konceptet med gästspelande kändisar till en ny nivå och i detta Noir-doftande spelläge. Jeff Goldblum spelar fuskande magiker, Neal McDonough är en hårdkokt snut, Ron Perlman är perfekt som slummig boxare och Heather Graham är en förförisk kvinna med skådespelardrömmar.

Dessa fyra karaktärer kastas samman mitt under brinnande zombie-apokalyps i en separat kampanj som är lika utmanande som den är underhållande. Zombies-läget har genom åren vuxit till ett av Call of Dutys största säljargument och här är det bättre än någonsin.

Något annat som är bättre än någonsin är flerspelarläget. Advanced Warfare skakade om upplägget med sina Exo-dräkter förra året och Black Ops III bygger vidare på det konceptet. Vi introduceras även för en grupp olika soldater, eller “operators” som de kallas. Detta är egentligen inget mer än olika karaktärsmodeller som har unika specialförmågor som kan låsas upp men det hjälper ändå att skapa lite karaktär i flerspelarläget.

Black_Ops_3_MP_Havoc_1446812701De nya förmågorna låser upp allt från attacker med enorma energiknivar till en förmåga som teleporterar mig tillbaka till en plats på kartan som jag var på ett par sekunder tidigare. Dessa funktioner tillsammans med några av seriens absolut bästa kartor och spellägen gör detta till det bästa flerspelarläget i Call of Duty någonsin. Många timmar har redan spenderats i flerspelarläget och fler ska det bli.

Det är tråkigt att kampanjen i Black Ops III inte håller samma klass som flerspelarläget och Zombies. Hade den varit bättre hade detta enkelt kunnat bli en fullpoängare då det trots allt erbjuds tonvis med material. Även om kampanjen inte håller måttet finns det en alternativ version som låses upp när den klarats av för första gången. Vad som händer där låter jag dock vara osagt.

Black Ops III är det bästa spelet i serien på två områden men ett av de sämre på ett annat. Majoriteten av min tid kommer dock att spenderas i flerspelarläget så kampanjens briset försvinner snabbt ur minnet med hjälp av spelets fantastiska multiplayer.

Största +
Flerspelarläget är i klass med det i Halo 5
Utökat Zombies-läge
Christopher Meloni

Största –
Kampanjen är dum och enformig

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*