Recension: Pro Evolution Soccer 2016

Årets fotbollskrig är i full gång och EA Sports och deras FIFA stoltserar i år med flera finesser, inklusive kvinnliga fotbollsspelare. Samtidigt har Konami och deras Pro Evolution Soccer 2016 varit relativt tysta i jämförelse. Efter förra årets upplaga behöver de dock inte slå på stora trumman då dee erbjöd en fantastisk fotbollsupplevelse.

image (26)Nu när årets upplaga är här gäller det alltså att återigen hålla stånd mot giganten FIFA och samtidigt behålla styrkan från förra årets upplaga. Jag kan med glädje meddela att detta har gjorts med bravur då PES 2016 är lika bra som förra årets version, på gott och ont.

Det positivar att PES 2016 är precis lika roligt att spela som sin föregångare. Det är svårt att förklara men det känns helt enkelt bara BRA att springa runt på planen, finta och sätta bollen i nätet samtidigt som målvakten frågar sig vad som precis hände.

PES är också mer lättillgängligt än på länge då det nya träningsläget gör ett strålande jobb med att introducera mig för spelets mer avancerade tekniker. Jag kan nöta träningsläget hur länge jag vill för att förbättra mina poäng och jag känner verkligen att jag blir bättre och bättre.

image (27)När jag ger mig ut på planen är det dock en helt annan sak då jag plötsligt måste ha koll på elva spelare i mitt lag och elva hos motståndarna. PES 2016 är utmanande på precis det sätt ett sportspel ska vara och belönande på exakt samma sätt.

Samtidigt känns det som att Konami gärna hade fått stoppa in lite fler nyheter i årets upplaga. Spelet bygger på FOX-motorn, som även driver det fantastiska Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Spelarnas karaktärsmodeller ser förvisso bra ut men resten av presentationen lämnar en hel del att önska. Publiken känns stel och inklistrad samtidigt som arenorna inte riktigt väcker rätt känsla i mig.

Samtidigt är det fortfarande lika tråkigt att PES inte har tillgång till samma licenser som FIFA har. Att många lag och spelare är fiktiva tar faktiskt bort en del av inlevelsen, tro det eller ej.

image (28)Onlinedelen har förbättrats jämfört med förra året men vissa problem med lagg finns dessvärre fortfarande kvar. Överlag är onlineupplevelsen dock betydligt bättre den här gången.

Men mest av allt är det viktigt att poängtera återigen hur kul det är att spela PES. Inte sedan FIFA ’98 har jag haft så kul med ett fotbollsspel. Jag la min egen ”karriär” på hyllan för över tio år sedan men med PES kan jag bli den kung på planen jag drömde om att vara i mina tonår.

Största +
Fantastisk spelmekanik
Välgjort träningsläge

Största –
Delar av presentationen är en besvikelse
Fortfarande vissa problem med onlineläget

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*