Recension: NBA 2K16

I förra årets upplaga av NBA 2K-serien stoltserade utvecklarna att de hade samarbetat med Pharrell Williams när det gällde musikvalet, något som enligt undertecknad inte påverkade spelupplevelsen överhuvudtaget. Det hela kändes snarare som en gimmick i marknadsföringen.

NBA 2K16 3I år har det slagits på stora trumman för en ny kändis som varit inblandad. Denna gång rör det sig om den (en gång i tiden) fantastiske filmskaparen Spike Lee, som har regisserat spelets karriärläge.

Det känns dock som att regissören valts ut endast på grund av hans film ”He got game” från 1998, som handlar om just basket. Många av Lees tidigare verk har varit tydliga politiska och sociala kommentarer som berört såväl segregering och rasism som droger och fängelse.

Inget av detta märks av i kampanjläget i NBA 2K16, som fått namnet ”Livin’ Da Dream”. Det jag får ta del av är en klyschig resa där min egenskapade karaktär med smeknamnet ”Freq” färdas från lovande basketspelare till NBA-proffs. Stereotyperna haglar tätt och dialogen gränsar inte sällan till parodi.

Det sköna i kråksången är att ”Livin’ Da Dream” kan klaras av relativt snabbt och därefter övergår i ett mer traditionellt karriärläge. Det är här NBA 2K16 får chansen att skina ordentligt.

NBA 2K16 2NBA 2K16 är nämligen det kanske snyggaste sportspelet jag någonsin sett, med otroligt realistiska karaktärsmodeller och fantastisk animationer. Där många andra sportspel kan se relativt stela ut emellanåt lyckas NBA 2K16 med sin silkeslena bilduppdatering ställa sina konkurrenter i skamvrån.

Det är dock inte bara det tekniska som imponerar i presentationen. Matchlokalerna är förmodligen det närmaste som går att komma utan att vara på plats själv. Allt från publikens kläder till reklam och kommentatorer utstrålar så höga produktionsvärden att det är svårt att greppa.

Spelare har sina egna individuella animationer och frisyrer samtidigt som lagen introduceras på olika sätt. Kommentatorerna drar anekdoter om olika spelare och hänger med i matchen på ett sätt som få andra sportspel kan erbjuda.

Rent spelmekaniskt är mycket sig likt sedan förra årets upplaga, dock aningen mer finputsat. Det taktiska djupet är enormt men kan också kännas överväldigande för nykomlingar. Att hoppa in i serien är lite som att lära sig simma mitt ute på ett stormande hav jämfört med en simbassäng. Det finns instruktioner och liknande för vad jag måste lära mig men inlärningskurvan är ändå stundtals skyhög.

NBA 2K16 1Om du verkligen ger dig hän och ger spelet den tid det kräver blir du dock rikligt belönad med en av de bästa idrottssimulatorerna på marknaden. NBA 2K-serien har dominerat basketmarknaden under flera år nu och NBA 2K16 fortsätter på samma spår likt ett dundrande godståg.

Trots det undermåliga kampanjläget och den höga tröskeln för nya spelare är NBA 2K16 värt inträdespriset. Det erbjuder en autentisk upplevelse som få sportspel kan matcha och spelmekanik vars djup inte lär göra någon besviken.

Största +
Otroligt detaljerat
Djup spelmekanik
Vältaliga kommentatorer

Största –
Hög inlärningskurva
Trist kampanjläge, trots Spike Lees inblandning

8av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*