Recension: Forza Motorsport 6

Forza Motorsport-serien fyller tio år i år. Det var år 2005 som serien debuterade på original-Xboxen och sedan dess har den vuxit till en av racinggenren största varumärken.

Den femte delen var seriens debut på Xbox One och även om det var lite fattigt på innehåll går det inte att säga något om den fantastiska körkänslan. Nu är del sex här och stoltserar med över 400 bilar, mängder av nya banor och flera andra nyheter. Är detta kanske det bästa spelet i Forza Motorsport-serien hittills?

Forza 6 1Svaret är utan tvekan ”ja”, så låt mig förklara varför. Det är inte bara det kanske snyggaste racingspelet jag någonsin vilat ögonen på, det erbjuder dessutom en nästintill perfekt balans mellan utmaning och lättillgänglighet. Om du är en nybörjare inom genren finns det tillräckligt många hjälpmedel för att lotsa in dig i upplevelsen i din egen takt, samtidigt som de som är ute efter en hård simulator kan slå av dessa hjälpmedel och trycka plattan i mattan direkt.

Själv hamnar jag någonstans mellan de två typerna. Jag gillar utmaningen som följer med en fullständig skademodell, realistiskt däckslitage och bränsleåtgång men ibland gillar jag även mer arkadaktig racing som jag kan få när jag slår av skador helt och hållet. Vad som däremot aldrig förändras oavsett vilka alternativ jag väljer är den otroliga körkänslan.

Samtliga bilar känns verkligen unika och olika på alla sätt och vis. En Ford Focus RS känns blytung i kurvor och gasar jag på lite för mycket går bilen istället spikrakt framåt, hur mycket jag än försöker svänga. Samtidigt kan en Audi TTS smeka kurvorna som om den vore klistrad mot asfalten men har lite problem med bromsandet emellanåt.

Forza 6 2Samtidigt som bilarna bjuder på olika körupplevelser finns det samtidigt alla tänkbara möjligheter att skräddarsy valfri bil efter mina egna önskemål. Timmar kan flyga iväg genom att bara försöka trimma och justera min bil precis som jag vill ha den. Vikt, fjädring eller topphastighet, allt kan ändras och putsas efter min vilja och jag älskar det.

Spelet är som sagt även hutlöst vackert. Upplösningen på 1080p och bilduppdateringen på 60 FPS bidrar till den renodlade bilporr som jag möts av, både på vägen och i Forzavista-läget. I det sistnämnda läget kan jag granska bilarna in i minsta detalj och dregla över hur noggrant utvecklarna Turn 10 har modellerat fordonen. Att teamet älskar bilar är aldrig lika tydligt som i Forzavista.

Allt detta har dock funnits med i tidigare delar av serien men några nyheter har också introducerats. Lyckohjulet från Forza Horizon 2 har förts över och varje gång jag stiger i rank får jag chansen att snurra på hjulet som kan leda till antingen nya bilar eller pengavinster.

Den andra nyheten är det som kallas för ”Mods”. Det kan enklast beskrivas som olika kort jag samlar på mig som på diverse sätt påverkar mina lopp. Ett kort kan till exempel låta mig starta på en bättre position och ett annat, mer sällsynt kort kan låta mig köra första varvet utan att kunna kollidera med mina motståndare. Ett annat kort kan ge mig en XP-bonus, förutsatt att jag kör hela loppet ur cockpit-perspektiv och utan någon HUD.

Forza 6 3Mods ökar variationen rejält och kan göra spelet mer lekfullt och utmanande på samma gång. Det handlar inte bara om race efter race efter race utan med hjälp av Mods kan alla lopp kännas unika.

Utöver detta har det även introducerats ett helt nytt vädersystem som kan ha en otrolig inverkan på tävlingarna. Att vara för hård på bromsen genom en vattenpöl leder snabbt till vattenplaning som i sin tur ofta resulterar i en rejäl krasch.Vädersystemet är ett välkommet tillskott som ger racen ytterligare djup och variation.

Flerspelarläget är även det uminst lika bra som förr. Stabil nätverkskod är livsviktigt i racingspel och här fungerar det fantastiskt bra. Urvalet av spellägen hade kunnat vara lite mer varierat men de som finns här är vansinnigt underhållande.

Forza Motorsport 6 är den bästa delen i huvudserien, tveklöst. Det når inte riktigt upp till samma otroliga höjder av körglädje och galenskap som förra årets Forza Horizon 2 (det är dock fortfarande inte annat Xbox One-spel som har toppat det) men det är ett genombriljant racingspel trots allt.

Det må saknas riktigt stora nyheter men de som finns passar perfekt in i upplevelsen. Forza Motorsport 6 är måhända ingen revolution, men likväl en evolution för serien och det är årets hittills bästa racingspel.

Största +
Tonvis med innehåll
Fantastiskt läcker presentation
Top Gear-gänget är tillbaka!

Största –
Få riktigt stora nyheter

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*