Recension: Mega Man Legacy Collection

En av spelvärldens verkliga ikoner är Mega Man. Den blå bombaren är nästan lika lättidentifierad som Mario, Sonic och alla de andra legenderna. Mega Man hade sin absoluta storhetstid under 80- och 90-talen då hans olika spel levererade mästerlig plattformsaction som nästintill satt ohotad på genrens tron.

Mega Man 1Nu, nästan 30 år efter att det första spelet släpptes får vi Mega Man Legacy Collection, som samlar Mega Man 1-6, paketerar dem fint och slänger in nya utmaningar och andra överraskningar som lär tilltala såväl veteraner som nykomlingar.

Spelen i sig är helt orörda. Det handlar fortfarande om brutalsvåra plattformsspel där valet av nivå att börja på kan visa sig vara minst lika viktigt som din fingerfärdighet. Alla sex spelen finns upplåsta och tillgängliga från start så om du har en favoritdel kan du välja den direkt.

Spelen har omsorgsfullt putsats till och anpassats för moderna TV-apparater och resultatet är skarpt och riktigt läckert. Dessutom har utvecklarna lagt till filter för att simulera bilden från en gammal bildrörs-TV eller en arkadmonitor. Även här är resultatet riktigt lyckat och samma sak gäller möjligheten att istället för det klassiska 4:3-formatet kunna välja att sträcka ut spelet till 16:9.

Mega Man 2En rad olika utmaningar har också lagts till, i stil med de till NES Remix-spelen till Nintendo 3DS och Wii U. Det kan handla om att besegra en boss inom en viss tid eller döda ett specifikt antal fiender och liknande. Dessa utmaningar höjer mervärdet rejält och ökar dessutom variationen.

Ett museum med konceptbilder på spelets många karaktärer och fiender finns också inkluderat och kanske bäst av allt är att samtliga låtar från spelen finns tillgängliga i ett musikgalleri där de kan avnjutas om och om igen.

Spelen i sig är som sagt perfekt välbevarade och det bästa är att spelmekaniken håller än idag. Samtliga spel har en utmaningsnivå som ligger bra mycket högre än vad många andra spel erbjuder nuförtiden. Att klara Mega Man-spel var något av en statussymbol för snart 30 år sedan och det är samma statussymbol idag. En ny sparfunktion minskar utmaningen en aning men för den som vill klara spelen ”på rätt sätt” finns givetvis möjligheten.

Mega Man 3Sex av de bästa actionplattformsspelen någonsin har samlats i denna kort och gott briljanta samling och alla som är ens lite nyfikna på Mega Mans historia är skyldiga sig själva att införskaffa denna kollektion.

Största +
Ett rejält stycke spelhistoria
Gott om extramaterial
Härligt utmanande

Största –
Kunde ha inkluderat del 9 och 10 också

9av10

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*